RESEINFORMATION

Ta del av viktig information inför bokning och resa

Ta del av viktig information inför bokning och resa

Flygbiljetter: Vi rekommenderar att du bokar flyget på egen hand via nätet. Det ger en flexibilitet i reslängd (datum), dag- eller nattflyg samt priset är alltid bättre och det ger större möjlighet att påverka flygtider och avreseort. Se till att vara ute i god tid med flygbokningen.

Hyrbil och infrastruktur: I Sydafrika är det vänstertrafik och infrastrukturen i västra Kapprovinsen är mycket bra och håller europeisk standard. Det är relativt prisvärt att hyra bil i Sydafrika. Sydafrikanska ambassaden i Stockholm rekommenderar att man ordnar ett internationellt körkort genom Motormännen. Notera att bensin oftast betalas kontant. Kontakta Upplev Sydafrika så hjälper vi till att boka din hyrbil. Alternativt boka din hyrbil genom Auto Europe. Önskas istället transport mellan städerna går det naturligtvis att ordna.

Pass/Visum: Visum behövs ej för besökare som inte stannar längre än 90 dagar. Passet ska vara giltigt i minst 30 dagar efter beräknad hemkomst samt innehålla två tomma sidor för stämplar.

”Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar. Detta är något som de sydafrikanska myndigheterna kan ändra med kort varsel så kolla alltid med sydafrikanska ambassaden eller ’Home Affairs’ innan du reser om vad som gäller vid tidpunkten för just din resa.” Embassy of Sweden


Resa med barn under 18 år

Från den 1 juni 2015 gäller att alla barn (under 18 år) måste ha, förutom giltig passhandling med giltig visering/tillstånd, ett fullständigt födelsebevis när de reser in/ut ur Sydafrika. För barn som är svenska medborgare gäller att ha med sig ett utdrag från folkbokföringen (på engelska) stämplat och underskrivet av Skatteverket som visar vem som är barnets föräldrar. Mer information finns på: Sydafrikanska ambassaden i Stockholm.

Vaccinationer: Utöver grundskyddet rekommenderas vaccin mot hepatit A och om man ska resa till malariaområden, konsultera med läkare gällande information om malaria och malariaprofylax. Information om vaccinationer finner du i vaccinationsguiden och city akuten, vaccination.

I Sydafrika krävs ett giltigt vaccinationsintyg för gula febern från alla utländska besökare och invånare som reser från ett drabbat område eller har färdats via drabbade områden.

Valuta och kreditkort: Valutan är Sydafrikansk rand. 1 ZAR = ca SEK 0.60-0.90, kursen kan variera över tiden. Det finns bankomater (ATM) i de flesta städer och på flygplatser. De flesta kreditkort accepteras överallt.

Tidsskillnad: + 1 timme vintertid.

Dricks: Det är standard att ge dricks till restauranger (10 %). Det är även kutym att ge chaufförer, bärare, guider, trafikvakter och personal på bensinmackar några rand i dricks.

Mobiltelefoni: Fungerar!

Elektricitet: 220/240 volt, tre hål i väggen. Sydafrika har en helt egen standard för eluttag och det är specifika adaptrar som gäller.

Säkerhet: Sydafrika är ett av de länder i världen med högst kriminalitet och skillnaden mellan rika och fattiga är stora. Det är relativt säkert att promenera omkring i Kapstaden men som i många stora städer gäller sunt förnuft och försiktighet. Se till att lämna värdesaker på ditt hotell/boende. Undvik synliga, stora smycken som drar till sig onödig uppmärksamhet. Undvik köra bil när det är mörkt samt lämna inget av värde synligt i bilen.

Reseförsäkring: Hitta rätt försäkring, kontakta Europeiska ERV.

Resevillkor: Se SÅ BOKAR DU/RESEVILLKOR.

Specialkost: Har Du speciella önskemål gällande kost, meddela Upplev Sydafrika vid bokning.

Rökare: Meddela Upplev Sydafrika vid bokning om Du önskar rökrum, detta är dock inget som kan garanteras då vissa boende bara erbjuder rökfria rum.

Dubbelrum: Meddela Upplev Sydafrika vid bokning om Du/ni föredrar dubbelsäng eller två separata sängar. Vi kan dock inte garantera att det blir tillgodosett på alla boende.

Del i dubbelrum: I de flesta bokningar med Upplev Sydafrika gäller del i dubbelrum. Enkelrumstillägg tillkommer.

Incheckning/utcheckning: På de flesta boende i Sydafrika är det incheckning kl 14.00-15.00 och utcheckning kl 10.00. Avvikelser kan förekomma.

Bokning av restauranger: Upplev Sydafrika har möjlighet att hjälpa till med restaurangbokningar för lunch och/eller middag. Kontakta oss för mer information.

 

Bra länkar

Flygbiljetter: Travelstart, Mr Jet eller Kleins Resebureau
Hyrbil: Auto Europe
Reseförsäkringar: Europeiska ERV
Vaccinationer: Vaccinationsguiden och City akuten, vaccination
Väder i Kapstaden: Klart.se