Walker Bay, Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Sydkapare, Walker Bay i Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Birkenhead House, Hermanus. Foto: Royal Portfolio
Grotto Beach i Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus gamla hamn. Foto: Upplev Sydafrika
Vandring i Fernkloof naturreservat, Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus stad. Foto: Upplev Sydafrika
Birkenhead House, Hermanus. Foto: Royal Portfolio
Hermanus "cliff path". Foto: Upplev Sydafrika
Grotto Beach Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus stad. Foto: Upplev Sydafrika
Hajsafari. Foto: Patrik Severgårdh
Hermanus med Walker Bay, Foto: Upplev Sydafrika
Ridtur på beachen. Foto: Nicolas Gafgo
Vintur i Hemel-en-Aarde, Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
De Kelders grottor. Foto: Leif Hansen
Valsafari i Walker Bay, Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Cornellskop farm. Foto: Christer Petersson
Skärmflygning. Foto: Talita Engelbrecht
title 1

UPPLEV HERMANUS

Den natursköna kuststaden Hermanus är känt som bästa stället i världen att skåda valar från land

Den natursköna kuststaden Hermanus är känt som bästa stället i världen att skåda valar från land

Upplev Sydafrika hjälper till att boka spännande aktiviteter och turer i och runt Hermanus.

Hermanus

Hermanus är beläget i det unika och attraktiva området längs Walker Bay som omges av hav, berg och milslånga vita stränder. Hermanus med dess storslagna natur är mest känt som bästa stället i världen för landbaserad valskådning. Öster om staden ligger några av de vackraste stränderna i världen och staden erbjuder ett stort utbud av boende av olika standard och prisklasser. Det finns många trevliga restauranger och det kryllar av små fascinerande butiker, gallerier och ett antal marknader, alla inom gångavstånd.

Promenera längs klipporna, ”pathen” och spana på valar, delfiner och sälar. Njut av de finaste stränderna i världen, bland dessa den 2,1 mil långa Grotto Beach. För den aktive finns ett stort utbud: jogga längs klipporna med utsikt över havet, vandra i bergen, golfa på några av de vackraste golfbanorna i världen, paddla kajak, prova på skärmflygning, upplev vithaj från bur eller varför inte prova på en ridtur längs beachen tillsammans med vildhästar. Börja dagen med en skön, avslappnande massage följt av en fantastisk vinupplevelse i vindistrikten. Testa de lokala vinerna – några av världens bästa – i kombination med picknick i vinområdet i Overberg. Prova några av Sydafrikas bästa restauranger som ligger i Hermanus.

Bara några meter från land på klipporna kan man se lekande valar i bukten, vilket gör Hermanus till det bästa stället i världen att skåda dessa enorma däggdjur. Under valsäsongen, som sträcker sig från juni till början av december, kan man få uppleva Sydkapare (Southern Right Whale), knölval (Humpback Whale) och Brydes fenval (Bryde’s Whale).

Färre människor har upptäckt de mer genuina och mindre kommersiella vindistrikten runt Hermanus. Detta gör att Hermanus och vindistrikten omkring har färre turister och mindre exploatering. Variationen på vin är stor i den vackra Hemel-en-Aarde dalen, det näst sydligaste vindistriktet i Sydafrika, och dess prisbelönta Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc i världsklass.

Golfa på två av de vackraste golfbanorna i hela landet: Hermanus Golf Club som ligger i centrala Hermanus och den internationella mästerskapsbanan Arabella Golf Course som ligger ca 26 km från Hermanus vid lagunen intill Botriver. Information om Hermanus Golf Club samt Information om Arabella Golf Course.

Där hav möter berg finns ca 50 km vandringsled, med oexploaterad vacker natur bestående av fynbos (kust- och bergsbuskar) som sträcker ut sig över Hermanus och erbjuder spektakulär utsikt över Hemel-en-Aarde dalen och Walker Bay. Den vackra fynbos-vegetationen, som karakteriseras av proteaväxter och som omger området i naturreservatet Fernkloof, består av många ovanliga och endemiska arter. Över 1400 olika växtarter har identifierats inom reservatet som omger 15 kvadratkilometer. Hermanus och dess omgivning är ett eldorado för fågelskådare. Få andra områden kan erbjuda fynbos, berg, kuster, och breda flodmynningar i en sådan nära och lättillgänglig terräng, vilka för med sig de ca 60 olika fågelarter till området. Människor från hela världen kommer för att skåda de specifika fågelarterna. Fiskare från hela landet lockas till Hermanus för att prova sin fiskelycka längs klipporna. Från land kan man fiska galjoen (sydafrikas nationalfisk), steenbras, cob, red roman, silver fish, red stumpnoe, john brown etc. Från båt fiskar man yellowtail, Cape salmon, tunny och snoek.

 

Betty’s Bay

Betty’s Bay, med Stony Point ligger cirka 40 minuter från Hermanus, ett reservat med en koloni afrikanska pingviner. Passa på att besöka Harold Porter National Botanical Garden där du kan skåda över 1600 arter av fynbos-vegetation (ljungväxter, proteaväxter och sabelliljor) – en av de största koncentrationerna fynbos i västra Kapprovinsen.

 

Gansbaai

Cirka 40 minuter med bil från Hermanus, ligger den världs-haj-berömda staden Gansbaai. Om turen är framme, kan du från båt och i bur under vattnet få uppleva vithaj.Hajsafarin får toppbetyg, och vi såg flera stora hajar. Informationen vid frukosten före utfärden bidrog till ett seriöst intryck av företaget, och särskilt deras personal, som det var gott om och gjorde att alla som önskade också kunde få hjälp med sin utrustning inför dykningen i hajburen. Båt, utrustning, hajbur :), allt gav ett mycket gott intryck och var i så bra skick som man kan begära. Våtdräkter i alla storlekar, bra cyklop mm. Barnen fick hjälp och kände sig trygga, så även de kunde dyka utan problem. Tiden ändrades från samling vid nio till sju, men de informerade både via sms och till vårt boende, så vi fick informationen ordentligt och i bra tid. En superdag och garanterat med minnen som kommer finnas kvar länge.

— Lars Öquist

 

Botriver

I området Botriver (20 minuter med bil från Hermanus) ligger flera av de bättre vingårdarna i Sydafrika och alla är väl värda ett besök. Har du tur, kan du få dig några sippar direkt ur tunnan. Läs mer om GOURMETRESOR & UNIKA VINRESOR.

 

Stanford

Kulturarv och vinupplevelser i Stanford: Bara 15 minuter med bil från Hermanus, bort från turiststråken, ligger den idylliska och fridfulla staden Stanford, grundad 1785 – utnämnd till en av Sydafrikas mest bevarade städer. Avnjut en härlig ekologisk hemlagad lunch i den underbara lantmiljön på en av de pittoreska gårdarna. Kombinera detta med vinprovning i Afrikas sydliga vindistrikt där fler och fler vinmakare valt att etablera sig. Stanford är ett unikt ställe för vinproduktion. Dess varierande jordmån gör det möjligt att producera en stor variation av olika pulserande vita och eleganta röda viner på det gamla klassiska sättet. Flera spännande vingårdar har sitt säte i denna fridfulla och oupptäckta miljö. Information om Stanford.

 

Cape Agulhas

Gör en liten avstickare till den allra sydligaste punkten i Afrika, Cape Agulhas, där de två världshaven Indiska oceanen och Atlanten möts. Stanna över en natt i den charmiga staden Arniston och passa på att besöka några av landets mest sydligaste vingårdar. Information om Aghulas National Park.

 

Läs om HERMANUS HISTORIA.

 

Kontakta Upplev Sydafrika för mer detaljerat rese- och kostnadsförslag.

Fakta: HERMANUS
Provins:
Overberg, Västra Kapprovinsen

Folkmängd:
95 000 fast bosatta
Visste du att

I september förbereder sig Hermanus stad för valfestivalen och tusentals turister från hela världen är på plats för att fira de magnifika Sydkaparnas (Southern Right Whale) ankomst.

Några kilometer söder om den lilla fiskebyn Gansbaai ligger Shark Alley. Shark Alley utgör en kanal mellan Dyer Island och Geyers Rock och är känt över hela världen som en av de bästa platserna för dykning med vithaj i bur. På Dyer Island finns ca 60 000 pälssälar som utgör mat till den stora vithajen och som resulterat i att tusentals hajar trålar genom kanalen och letar efter sin nästa måltid.

Vithajarna är skyddade i Sydafrikas hav. Att dyka utanför buren får endast ske med specifikt tillstånd, i samband med forskning eller fotografering.