Walker Bay, Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Sydkapare, Walker Bay i Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Birkenhead House, Hermanus. Foto: Royal Portfolio
Grotto Beach i Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus gamla hamn. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus stad. Foto: Upplev Sydafrika
Birkenhead House, Hermanus. Foto: Royal Portfolio
Hermanus "cliff path". Foto: Upplev Sydafrika
Grotto Beach Hermanus. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus stad. Foto: Upplev Sydafrika
Hermanus med Walker Bay, Foto: Upplev Sydafrika
title 1

UPPLEV HERMANUS

Hermanus är känt som bästa stället i världen att skåda valar från land

Hermanus är känt som bästa stället i världen att skåda valar från land

Hermanus är beläget i det unika och attraktiva området längs Walker Bay som omges av hav, berg och milslånga vita stränder. Hermanus med dess storslagna natur är mest känt som bästa stället i världen för landbaserad valskådning. Öster om staden ligger några av de vackraste stränderna i världen och staden erbjuder ett stort utbud av boende av olika standard och prisklasser. Det finns många trevliga restauranger och det kryllar av små fascinerande butiker, gallerier och ett antal marknader, alla inom gångavstånd.

Vi hjälper till att boka: boende, valsafari (juni-början på december), vithajsafari, ridturer, golfpaket, vandringar, kajakpaddling, bröllopsarrangemang, surfing, besök på vingårdar etc.
Läs mer om AKTIVITETER HERMANUS/OVERBERG.

Promenera längs klipporna, ”The Path” och spana på valar, delfiner och sälar eller följ med på en vandringstur i den vackra dalen. Njut av de finaste stränderna i världen, bland dessa den 2,1 mil långa Grotto Beach. För den aktive finns ett stort utbud: jogga längs klipporna med utsikt över havet, vandra i bergen, golfa på några av de vackraste golfbanorna i världen, paddla kajak, prova på skärmflygning, upplev vithaj från bur eller varför inte prova på en ridtur längs beachen tillsammans med vildhästar. Börja dagen med en skön, avslappnande massage följt av en fantastisk vinupplevelse i vindistrikten. Testa de lokala vinerna – några av världens bästa – i kombination med picknick i vinområdet i Overberg. Prova några av Sydafrikas bästa restauranger som ligger i Hermanus.

Färre människor har upptäckt de mer genuina och mindre kommersiella vindistrikten runt Hermanus. Detta gör att Hermanus och vindistrikten omkring har färre turister och mindre exploatering. Variationen på vin är stor i den vackra Hemel-en-Aarde dalen, det näst sydligaste vindistriktet i Sydafrika, och dess prisbelönta Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc i världsklass.

I området Botriver (20 minuter med bil från Hermanus) ligger flera av de bättre vingårdarna i Sydafrika och alla är väl värda ett besök. Har du tur, kan du få dig några sippar direkt ur tunnan. Läs mer om GOURMETRESOR & UNIKA VINRESOR.

För den flora & fauna intresserade firas Wild Flower Festival i Fernkloof naturreservat i Hermanus, en vecka innan valfestivalen i september. Den vackra fynbos-vegetationen, som karakteriseras av proteaväxter och som omger området består av många ovanliga och endemiska arter. Över 1400 olika växtarter har identifierats inom reservatet som omger 15 kvadratkilometer. Information om Fernkloof Nature Reserve.

Hermanus och dess omgivning är ett eldorado för fågelskådare. Få andra områden kan erbjuda fynbos, berg, kuster, och breda flodmynningar i en sådan nära och lättillgänglig terräng, vilka för med sig de ca 60 olika fågelarter till området. Människor från hela världen kommer för att skåda de specifika fågelarterna. Fiskare från hela landet lockas till Hermanus för att prova sin fiskelycka längs klipporna. Från land kan man fiska galjoen (sydafrikas nationalfisk), steenbras, cob, red roman, silver fish, red stumpnoe, john brown etc. Från båt fiskar man yellowtail, Cape salmon, tunny och snoek.

Kulturarv och vinupplevelser i Stanford: Bara 15 minuter med bil från Hermanus, bort från turiststråken, ligger den idylliska och fridfulla staden Stanford, grundad 1785 – utnämnd till en av Sydafrikas mest bevarade städer. Avnjut en härlig ekologisk hemlagad lunch i den underbara lantmiljön på en av de pittoreska gårdarna. Kombinera detta med vinprovning i Afrikas sydliga vindistrikt där fler och fler vinmakare valt att etablera sig. Information om Stanford.

Ca 70 minuter från Kapstaden och ca 40 minuter från Hermanus, ligger Betty’s Bay med Stony Point, ett reservat med en koloni afrikanska pingviner. Passa på att besöka Harold Porter National Botanical Garden där du kan skåda över 1600 arter av fynbos-vegetation (ljungväxter, proteaväxter och sabelliljor) – en av de största koncentrationerna fynbos i västra Kapprovinsen.

Gör en liten avstickare till den allra sydligaste punkten i Afrika, Cape Agulhas, där de två världshaven Indiska Oceanen och Atlanten möts. Stanna över en natt i den charmiga staden Arniston och passa på att besöka några av landets mest sydligaste vingårdar. Information om Aghulas National Park.

AKTIVITETER HERMANUS/OVERBERG – LÄS MER!

Kontakta Upplev Sydafrika för mer detaljerat rese- och kostnadsförslag.

Hermanus historia
I början av 1800-talet var stora delar av dagens Sydafrika fortfarande vita fläckar på kartan. De bebodda delarna var främst områden nära de koloniala befästningarna. Hermanus Pieters anlände till Kapstaden omkring år 1815 och arbetade sig västerut som lärare och herde (han fick i många fall betalt i får av farmarna) i de små farmarbosättningar som etablerades längs de yttersta gränsområdena. En varm sommar passerade han genom dalen Hemel-en-Aarde (Himmel och Jord) där en spetälskekoloni hade etablerats långt tidigare. Från de spetälska hörde Hermanus om Olifantspad (Elefantstigen), som gick över bergen och ned mot kusten. Väl nere vid kusten slogs Hermanus av platsens skönhet, en intensiv grönska med vattendrag forsandes mot havet nedanför. Han slog sig ned vid en källa med tillgång till både vinterbete och vatten för hans får. De följande åren återkom Hermanus under vinterhalvåret för att fiska och valla sina får. Platsen vid källan fick namnet Hermanuspietersfontein. Allt eftersom tiden gick spreds ryktet om platsen med utomordentligt fiske och vinterbete och fler och fler farmare sökte sig dit under vintern.

Det var bönder som fann Hermanuspietersfontein men det var fiskarna som kom att bosätta platsen. Walker Bay var rikt på fisk och skaldjur och de första fiskarna slog sig ned permanent i slutet av 1850-talet. Fiskeindustrin blomstrade och var länge den växande stadens främsta inkomst. Ryktet om platsens förträfflighet med den hälsosamma luften och den utsökt vackra naturen spreds dock i vidare kretsar. Flera hotell och sanatorium öppnades och sommargäster och patienter kom så långt ifrån som från London för att njuta av Hermanus ”champagne air”.

1904 fick Hemanuspietersfontein sina stadsprivilegier och samtidigt kortades namnet på inrådan av den växande stadens postkontor till Hermanus – främst av praktiska skäl.

En av de främsta bidragsgivarna till Hermanus pittoreska miljö idag är Sir William Hoy. Av skotskt ursprung arbetade Hoy upp sig till att bli chef över Sydafrikas järnvägsbolag i början av 1900-talet. Som återkommande gäst i Hermanus uppskattade han den lugna och stilla miljön och, inte minst, fisket – Sir Hoy var en hängiven sportfiskeentusiast. Byborna var fast beslutna att en järnvägslinje skulle dras till Hermanus för att ytterligare öka antalet besökare. Detta skulle också underlättas av högste chefens beundran av den växande staden. Sir William Hoy var dock av annan uppfattning och trots att beslut togs att förlänga järnvägen från Bot River till Hermanus och en järnvägsstation byggdes stoppade Sir Hoy hela processen. Han ville bevara lugnet i Hermanus och ville inte att järnvägen skulle förstöra den idylliska platsen. Således har idag Hermanus världens enda järnvägsstation som aldrig trafikerats av något tåg. Sir William Hoy dog i Hermanus under en av sina fisketurer och ligger begravd med sin fru på en liten bergsknalle inne i Hermanus som är uppkallad efter honom, Hoy’s Koppie.

Text: Henrik Schauman

Fakta: HERMANUS
Provins:
Overberg, Västra Kapprovinsen

Folkmängd:
95 000 fast bosatta
Visste du att:

Hermanus är känt som bästa stället i världen att skåda valar från land. I september förbereder sig hela staden för valfestivalen och tusentals turister från hela världen är på plats för att fira de magnifika Southern Right Whale ankomst.
UPPLEV HERMANUS - Läs mer!
UPPLEV KAPSTADEN & KAPHALVÖN - Läs mer!
UPPLEV VINDISTRIKTEN - Läs mer!
UPPLEV GARDEN ROUTE & ROUTE 62 - Läs mer!
SAFARI SYDAFRIKA - Läs mer!
RUNDRESA NAMIBIA - Läs mer!
SAFARI BOTSWANA - Läs mer!
SAFARI ZAMBIA - Läs mer!
SOL OCH BAD - Läs mer!