På tur med Mokoro på Zambezifloden, Zambia. Foto: Upplev Sydafrika
Solnedgång på Zambezifloden, Zambia. Foto: Upplev Sydafrika
Elefanter i Lower Zambezi. Foto: Upplev Sydafrika
"Sleep out" i South Luangwa. Foto: Upplev Sydafrika
Elefantbesök på Old Mondoro, Lower Zambezi. Foto: Upplev Sydafrika
Lejon i Lower Zambezi. Foto: Upplev Sydafrika
Victoriafallen i Zambia. Foto: Upplev Sydafrika
Boende på Sanctuary Sussi & Chuma lodge, Zambia. Foto: Upplev Sydafrika
Flodhäst i Mosi-oa-Tunya nationalpark i närheten av Sancturary Sussi & Chuma lodge, Zambia. Foto: Upplev Sydafrika
Island of Siankaba, Zambia. Foto: Upplev Sydafrika
title 1

SAFARI ZAMBIA

I Zambia finns några av Afrikas absolut bästa, mest orörda och djurtäta nationalparker. Här kan du fortfarande uppleva safari som det var ”förr”, men med vår tids njutbara kvalitet

I Zambia finns några av Afrikas absolut bästa, mest orörda och djurtäta nationalparker. Här kan du fortfarande uppleva safari som det var ”förr”, men med vår tids njutbara kvalitet

Kombinera din Sydafrikaresa med några dagars oförglömlig resa i Zambia. Från Lower Zambezi, paddla på Zambezifloden bland flodhäst och krokodil, betraktad av majestätisk elefant och ståtlig afrikansk buffel från flodbanken. Avsluta eller börja resan med ett besök till de enastående Victoriafallen – ett av världens mäktigaste vattenfall.

7 DAGARS RUNDRESA I ZAMBIA

 

RUNDRESA ZAMBIA i 7 dagar
SANCTUARY SUSSI & CHUMA LODGE / ISLANDS OF SIANKABA / TONGABEZI LODGE / VICTORIAFALLEN

Rundresan börjar med 2 övernattningar på Sancturay Sussi & Chuma Lodge med Mosi-oa-Tunya nationalpark. Vidare till Islands of Siankaba för 2 nätter. Resan går vidare till Tongabezi Lodge, 2 nätter och avslutas 1 natt på Ilala Lodge, i närheten av Victoriafallen.

Lägg till några dagar i Lower Zambezi och/eller South Luangwa och upplev en safari i världsklass!

 

Kontakta Upplev Sydafrika för mer detaljerat rese- och kostnadsförslag.

Victoriafallen

Victoriafallen är ett av världens mäktigaste vattenfall, beläget i Zambezifloden på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. De spektakulära fallen är ca 1,6 km breda och dess högsta punkt, 108 meter. Victoriafallen upptäcktes 1855 av den skotska missionären David Livingstone som från de lokala stammarna hört talas som Mosi-oa-Tunya – ”den dundrande röken”. Livingstone döpte fallen till Victoriafallen efter Storbritanniens dåvarande drottning Victoria och skrev historia som den förste europé som fick skåda detta mäkta underverk. Gränsen mellan Zambia och Zimbabwe går ungefär mitt i vattenfallet, och den östra delen ligger i Zambia och den västra i Zimbabwe. Victoriafallen upptogs 1989 på Unescos världsarvslista och idag är fallen en av Afrikas mest besökta sevärdheter.

 

Lower Zambezi

Lower Zambezi nationalpark ligger på den norra stranden av Zambezifloden i sydöstra Zambia, på motsatt sida av Zimbabwes nationalpark Mana Pools. Fram till 1983, då området förklarades till en nationalpark, var området Zambias presidents privata reservat. Detta har resulterat i att parken skyddats från massturismen och är en av de få orörda vildmarksområden i Afrika. Lower Zambezi är 4092 km² och besökare kan njuta av fantastiska dag- och nattsafari i det orörda området. Vandringssafari är mycket populärt och Zambezifloden är ett eldorado för fiskare som längtat efter att fånga tigerfisk. En guidad tur med Mokoro (kanot) på floden är ett måste i den unika miljön.

 

South Luangwa nationalpark

South Luangwa är utnämnt av många experter som en av de bästa vildmarksreservaten i världen. Koncentrationen av djur längs Luangwafloden är bland de största i Afrika. Parken rymmer 9059 km² och de olika säsongerna och årstiderna ändrar landskapet från torrt och kargt på vintern till grönt och frodigt på sommaren. Specifikt och unikt för South Luangwa är vandringssafari som har sitt ursprung i denna park. Det finns 60 olika djurarter och över 400 olika fågelarter i South Luangwa nationalpark. Det enda undantaget är noshörningen som tyvärr har utrotats.

 

Lake Kariba (Karibasjön)

Lake Kariba är en stor konstgjord sjö som är en del av Zambezifloden på gränsen mellan Zamiba och Zimbabwe. Lake Kariba bildades vid tillkomsten av Karibadammen som är en fördämning för en kraftstation som togs i bruk 1960. Kariba är känd för sitt rika djurliv och detta på grund av att man brände ner vegetationen innan man vattenfyllde sjön. Som mest är Karibasjön 97 meter djup, över 280 km lång och upp till 40 kilometer bred. Det finns flera öar, bland annat Chete Island, Sekula och Chikanka. En populär och oförglömlig semestersyssla är att hyra en båt från någon av hamnarna och ta sig runt bland de vilda djuren. Från sin båt kan man med zodiak göra små avstickare och bland annat fiska tigerfisk.

Fakta: ZAMBIA

Huvudstad:
Lusaka, 1,7 miljoner inv.

Befolkning:
ca 15 miljoner

Area:
752 618 km² (nästan 2 gånger större än Sverige).

Officiella språk:
Engelska
Till Zambia kan man resa året om, men beroende på destination är vissa perioder på året bättre. Till exempel är den torrare perioden juni-början på november en bra tid för safari och vintermånaderna juni-augusti bjuder på kallare nätter och varma dagar. September och oktober kan vara mycket varma månader. Februari är regnmånad (vars regnfall har varierat från år till år). Under regnperioden är det "emerald season" (smaragdperioden) som innebär att landskapet skiftar i flera nyanser av grönt, vilket är ett eldorado för fotointresserade. Under februari månad är vissa lodger i Lower Zambezi stängda på grund av regnperiod.
Beroende på vad man ska besöka i Zambia, tar man sig förslagsvis med flyg till Lusaka. Om resan går till Victoriafallen flyger man förslagsvis till Vic Falls flygplats eller Livingstone. Till South Luangwa och Lower Zambezi går inrikesflyg.
Republiken Zambia, ligger i södra Afrika och gränsar till Angola i väst, Kongo-Kinshasa och Tanzania i norr, Moçambique, Namibia, Botswana och Zimbabwe i söder och Malawi i öst. Landets namn kommer från Zambezifloden.

Gruvnäringen har varit omfattande i landet och koppar är den viktigaste källan till exportinkomster. På det torra platålandet odlas särskilt majs och tobak, men produktiviteten är tämligen låg. Landet ligger i sin helhet i tropikerna, men höjden över havet gör att klimatet i större delen av landet har subtropisk prägel.

Befolkningen består av ett stort antal olika bantufolk. Den största folkgruppen är bemba, som har sin tyngdpunkt i nordprovinsen. Vid gränsen mot Zimbabwe ligger Victoriafallen, en av världens största vattenfall. Turismen växer i landet, och Zambia förvaltar tillsammans med Zimbabwe Victoriafallen, som är landets främsta turistattraktion.