SAFARI ZIMBABWE

Ett mer klassiskt safariresmål är svårt att finna. Efter år av inhemska problem är Zimbabwe tillbaka på safarikartan. Njut av spektakulär natur kryddad med påfallande rikt djurliv i Afrikas hjärta

Ett mer klassiskt safariresmål är svårt att finna. Efter år av inhemska problem är Zimbabwe tillbaka på safarikartan. Njut av spektakulär natur kryddad med påfallande rikt djurliv i Afrikas hjärta

Kombinera din Sydafrikaresa med några dagars oförglömlig resa i Zimbabwe. Från Mana Pools, paddla på Zambezifloden bland flodhäst och krokodil, betraktad av majestätisk elefant och ståtlig afrikansk buffel från flodbanken. Avsluta eller börja resan med ett besök till de enastående Victoriafallen – ett av världens mäktigaste vattenfall.

6 DAGAR KOMBINATIONSRESA VIC FALLS OCH SAFARI I ZIMBABWE

 

VICTORIA FALLEN I ZIMBABWE/ZAMBIA & WHANGE NATIONALPARK, 6 dagar
VICTORIAFALLEN / HWANGE NATIONALPARK

Besök de mäktiga Victoriafallen och bo lyxigt på Victoria Falls Safari Lodge, i närheten av fallen. Upplev några dagars enastående safari i Hwange nationalpark.

Lägg till några dagars i Mana Pools och upplev en safari i världsklass!

 

Kontakta Upplev Sydafrika för mer detaljerat rese- och kostnadsförslag.

Victoriafallen

Victoriafallen är ett av världens mäktigaste vattenfall, beläget i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. De spektakulära fallen är ca 1,6 km breda och dess högsta punkt, 108 meter. Victoriafallen upptäcktes 1855 av den skotska missionären David Livingstone som från de lokala stammarna hört talas som Mosi-oa-Tunya – ”den dundrande röken”. Livingstone döpte fallen till Victoriafallen efter Storbritanniens dåvarande drottning Victoria och skrev historia som den förste europé som fick skåda detta mäkta underverk. Gränsen mellan Zimbabwe och Zambia går ungefär mitt i vattenfallet, och den västra delen ligger i Zimbabwe och den östra i Zambia. Victoriafallen upptogs 1989 på Unescos världsarvslista och idag är fallen en av Afrikas mest besökta sevärdheter.

 

Lake Kariba (Karibasjön)

Lake Kariba är en stor konstgjord sjö som är en del av Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zamiba. Lake Kariba bildades vid tillkomsten av Karibadammen som är en fördämning för en kraftstation som togs i bruk 1960. Kariba är känd för sitt rika djurliv och detta på grund av att man brände ner vegetationen innan man vattenfyllde sjön. Som mest är Karibasjön 97 meter djup, över 280 km lång och upp till 40 kilometer bred. Det finns flera öar, bland annat Chete Island, Sekula och Chikanka. En populär och oförglömlig semestersyssla är att hyra en båt från någon av hamnarna och ta sig runt bland de vilda djuren. Från sin båt kan man med zodiak göra små avstickare och bland annat fiska tigerfisk.

 

Mana Pools nationalpark

Nationalparken Mana Pools ligger i ett stort våtmarksområde i nordvästra Zimbabwe. Det 2 500 km² stora flodområde, öar, sandbankar och dammar, flankerade av mahognyskog, vilda fikonträd, ebenholtsträd och baobab (apbrödsträd), är en av de sista utvecklade nationalparkerna i södra Afrika. Nationalparken har landets största koncentration av flodhästar och krokodiler samt stora populationer av elefanter och bufflar under torrperioden. 1984 upptogs nationalparken på Unescos världsarvslista. Mana betyder ”fyra” på Shona, som en referens till de fyra stora permanenta vattendammarna formade av meandrar i centrala Zambezi.

 

Malilangwe Wildlife Reserve

Malilangwe Wildlife Reserve är ett privat reservat, 130 000 hektar stort i sydöstra Zimbabwe, ca 200 km från den sydafrikanska gränsen. Reservatet erbjuder ett rikt djurliv, en stor koncentration av både vit och svart noshörning, inklusive sällsynta och hotade arter däribland sabelantilop. Malilangwe är känt för sina mopaniskogar och majestätiska baobabträd, och är ett område där man upptäckt över 100 gamla hällristningar som går tillbaka mer än 2000 år i tid. Malilangwe som betyder ”call of the leopard”, är också hem för ”the Big 5”. De aktiviteter som erbjuds i reservatet är, förutom safari, vandringssafari och fiske på sjön.

 

 

Fakta: ZIMBABWE


Huvudstad:
Harare

Befolkning:
ca 15 miljoner

Area:
390 757 km²

Officiella språk:
engelska, shona och ndebele
Vädret är bra året om i Zimbabwe. Den högsta medeltemperaturen i Zimbabwe är 30 grader i oktober och den lägsta är 22 grader i juni. Zimbabwes klimat är tropiskt, men mildras av landets höjd över havet. Centrala delarna av Zimbabwe är en högplatå som ligger omkring tusen meter över havet. Regntiden varar från november till mars. Ibland förekommer längre torrperioder.
Till Zimbabwe tar man sig förslagsvis med flyg till Harare eller beroende av vad man ska besöka, Vic Falls flygplats. Till Malilangwe Wildlife Reserve kan man ta sig landvägen samt det går direktflyg från Johannesburg några dagar i veckan.
Republiken Zimbabwe är en kustlös stat i södra Afrika som gränsar till Botswana, Moçambique, Sydafrika och Zambia. Den brittiska kolonin Sydrhodesias regering deklarerade 1965 landets självständighet under namnet Rhodesia, som 1980 omvandlades till Zimbabwe.

Namnet Zimbabwe är härlett från dzimba dzemabwe, vilket på språket shona betyder "stenhus". Detta landsnamn, som använts sedan 1980, är en hyllning till stenstaden Stora Zimbabwe, där Monomotaparikets huvudstad var belägen. Vid gränsen mot Zambia i Zambezifloden finns Victoriafallen.