På span in Madikwe Game Reserve. Foto: Upplev Sydafrika
Lejongap i Madikwe. Foto: Upplev Sydafrika
Elefantbesök till frukost på Jamala Madikwe. Foto: Jamala Madikwe
Close encounter på Jamala Madikwe. Foto: Upplev Sydafrika
Trevlig utsikt från sviten på Mateya Safari Lodge. Foto: Upplev Sydafrika
Giraff-trio i Madikwe. Foto: Upplev Sydafrika
Bröderna lejon i Madikwe. Foto: Upplev Sydafrika
Smakfullt lyxigt inredda Molori Safari. Foto: Upplev Sydafrika
Zebran i Madikwe. Foto: Upplev Sydafrika
Utsikt från altan på Mateya Safari Lodge. Foto: Upplev Sydafrika
Ytterligare en trevlig utsikt från sviten på Mateya Safari Lodge. Foto: Upplev Sydafrika
Utsökt potjie på Molori Safari. Foto: Upplev Sydafrika
Lyxiga polområdet på Lelapa Lodge, Madikwe Safari Lodge. Foto: Upplev Sydafrika
title 1

SAFARI I MADIKWE GAME RESERVE

Är vildhund högt upp på önskelistan att få se, är Madikwe ett utmärkt safarival. Madikwe är ett av de viltreservat där man har störst chans att se den eftertraktade vildhunden

Är vildhund högt upp på önskelistan att få se, är Madikwe ett utmärkt safarival. Madikwe är ett av de viltreservat där man har störst chans att se den eftertraktade vildhunden

Madikwe Game Reserve är ca 75 000 hektar och den femte största nationalparken i Sydafrika. 1991 blev Madikwe Game Reserve nationalpark. Madikwe tillhör en av de mindre kända reservaten i Sydafrika och i reservatet finns ett antal lyxloger och området är malariafritt. Madikwe anses vara en exklusiv safaridestination mycket på grund av att inga dagsbesök är tillåtna i parken. Det gör området mindre exploaterat med färre safaribilar i omlopp.

I Madikwe Game Reserve finns stor chans att se ”the Big 5” och det är inte helt ovanligt att man får uppleva ”the Magnificent 7”, men är givet beroende av säsong samt duktiga guider och spårare. Vissa loger erbjuder ”bush walks” med specialutbildade guider och där man under promenaden fokuserar på ”the Small 5” och får lära sig mer om växter och natur.

Upplev Sydafrika rekommenderar boende på en trevlig privat lodge, där oftast priset är ”all inclusive”, vilket inkluderar all mat (3 mål om dagen) samt 2 guidade safariturer per dag. I Madikwe reservat tillåts duktiga guider och spårare åka ”off road” för att komma djuren nära. Det finns många lodger att välja på och de flesta är femstjärniga. Det unika reservatet betraktas som en av de bästa i Afrika och erbjuder fantastiska safariupplevelser.

Upplev Sydafrika har besökt ett antal lodger i Madikwe Game Reserve. Vi har samlat de lodger som vi rekommenderar nedan.

 

Madikwe Game Reserve:

Jamala Madikwe

Jamala Madikwe är beläget i den östra delen av Madikwe Game Reserve. Förutom fantastiska safariupplevelser erbjuder Jamala en extraordinär personlig service och köket har tilldelats bästa ”safarikök” i Afrika 2014/2015 med prisbelönta kocken Nico Verster i köket. Under den afrikanska stjärnhimlen serveras gourmetupplevelser av världsklass. På safarin tillämpar man 6 personer i jeeparna. Boende: Lodgen består av 5 lyxiga sviter och tar emot max 10 personer. Sviterna är lyxigt kolonialt inredda, alla med utsikt mot ett vattenhål och den öppna savannen, vilket möjliggör chans att få se djur på nära håll från lodgen. Alla sviter har öppen spis, utedusch samt egen liten pool. Barn under 16 år är välkomna endast på förfrågan. Det går även att boka hela Jamala Madikwe exklusivt och då är barn i alla åldrar välkomna. Prisindikation: Del i dubbelrum/natt R13,400 *”all inclusive”, under högsäsong. Andra priser kan gälla under låg- och ”peak” säsong. Läs mer om Jamala Madikwe.

 

Madikwe Hills Private Game Reserve

Madikwe Hills ligger mitt i Madikwe Game Reserve, vackert beläget på höjden. Lodgen erbjuder en genuin personlig service och tillämpar endast 6 personer i jeeparna på safarin. Boende: Main Lodge har 10 rymliga och lyxiga sviter som består av vardagsrum, öppen spis, lyxiga badrum, stora sovrum, trevlig altan, utomhusdusch och egen liten pool, alla med vacker utsikt mot vattenhål, vilket möjliggör chans att få se djur på nära håll från sviten. En av sviterna är en bröllopssvit som är speciellt inredd med utomhusbad som är avskilt inbyggt under den afrikanska stjärnhimlen och blickar ut mot ett vattenhål. För en mer avskild upplevelse kan man boka den privata villan, Little Madikwe som är perfekt för små grupper och familjer mellan 4-5 personer. Madikwe Hills main Lodge tillåter barn över 10 år. Prisindikation: Del i dubbelrum/natt R13,000 *”all inclusive”, under högsäsong. Little Madikwe R56,000, max 4 personer. Andra priser kan gälla under låg- och ”peak” säsong. Läs mer om Madikwe Hills Private Game Reserve.

 

Madikwe Safari Lodge

Madikwe Safari Lodge erbjuder olika lodger, något som passar alla safariresenärer. De tre lodgerna är Lelapa Lodge, Kopano Lodge och Dithaba Lodge. Boende: Den större familjelodgen Lelapa består av 12 sviter, varav fyra är familjesviter. Alla sviter har egen altan, utedusch, egen ”plunge pool” samt ett stort poolområde och lekavvdelning. Familjesviterna har ett extra sovrum. Lodgerna Kopano och Dithaba är minder och mer intima med endast fyra lyxsviter,  alla med egen altan, utedusch egen liten pool. De två sistnämnda lodgerna passar bra för sällskap som önskar mer personlig service och enskildhet. Barn i alla åldrar är välkomna på Madikwe Safari Lodge. Prisindikation: Del i dubbelrum/natt från R9265 *”all inclusive”, under högsäsong. Andra priser kan gälla under låg- och ”peak” säsong. Kopano Lodge går även att boka exklusivt. Läs mer om Madikwe Safari Lodge.

 

Molori Safari

Molori Safari är beläget i de inre delarna av reservatet och erkänt som en av de lyxigare safarilodgerna i Sydafrika. Molori har ett eget gym och spaavdelning samt ett observatorium från där man fördjupa sig i stjärnskådning. Extra speciellt är området där ”the Hide” är placerat vid ett vattenhål, vilket möjliggör chans att få se djur på nära håll till frukost. Boende: Molori består av fem unika sviter, väl placerade med avstånd från varandra för att erbjuda absolut enskildhet, lyx och avkoppling. Sviterna består av två premiersviter (Ngwedi och Lesedi), en familjesvit (Sephiri) och två presidentsviter (Metsi och Molelo). Alla sviter är smakfullt inredda och har infällbara glasväggar från golv till tak som vetter mot ett privat däck och egen pool. Kök, matplats, en studio, klädkammare och gästbadrum är exempel på ytterligare lyxfaciliteter i presidentsviterna. Barn i alla åldrar är välkomna. Prisindikation: Del i dubbelrum/natt från R17,800*”all inclusive”, under högsäsong. Andra priser kan gälla under låg- och ”peak” säsong. Läs mer om Molori Safari.

 

Mateya Safari Lodge

Mateya Lodge ligger i en stenig utkant av Madikwe Game Reserve och dess inspiration är hämtad ifrån forntida ruiner som vittnar om en resa gjord av den stora drottningen Mateya. Minnet finns idag kvar på lodgen i form av en majestätisk bronsstaty. Elegans och prestige är Mateyas signum. För att fira en rik mångfaldshistoria har Mateya Safari Lodge förvärvat en av världens finaste konstsamlingar från hela kontinenten. Mateya Safari Lodge erbjuder en fantastisk service och ett engagemang, allt för att tillfredsställa varje gästs behov. Mateya tar emot max 10 personer. Boende: Lodgen består av fem individuellt lyxigt smakfullt inredda sviter. Alla med utsikt över vattenhål och savann, vilket möjliggör chans att få se djur på nära håll från sviten. Sviterna, alla med sin unika konst, har utedusch samt egen pool och veranda. Barn över 9 år är välkomna. Prisindikation: Del i dubbelrum/natt från R14,550 *”all inclusive”, under högsäsong. Andra priser kan gälla under låg- och ”peak” säsong. Läs mer om Mateya Safari Lodge.

*”all inclusive” innebär oftast 2 safari per dag, alla måltider (3 per dag) samt dricka inklusive husvin samt lokala spritsorter.

 

TILLBAKA TILL SAFARI SYDAFRIKA

 

Kontakta Upplev Sydafrika för mer information, bokning och kostnadsförslag.

Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve med sina ca 75 000 hektar, 680 km2 är det 5:e största reservatet i Sydafrika. Det är ett av de mindre kända reservaten och som sträcker sig från norr, den lilla staden Groot-Marico till den Botswanska gränsen. Madikwe Game Reserve är hem för ett rikt biologiskt mångfald och förutom ”the Big 5” och ”the Magnificent 7”, har det registrerats runt 350 fågelarter och 104 olika trädsorter. Det malariafria området öppnade 1991 för allmänheten då man insett att området var mest gynnsamt för turism och viltreservat. Innan dess användes området till boskapsuppfödning och majsodling, men jorden visade sig vara olämplig för dessa ändamål och efter öppnandet återinförde man mer än 8000 djur av 28 olika arter till reservatet. Madikwe Game Reserve består av vida öppna slätter där Maricofloden mynnar genom de östra delarna av reservatet. Reservatet är stängt för externa besökare och öppet uteslutande för gäster som bokat övernattning på någon av de trevliga lodgerna i parken. Förutom safari i toppklass kombineras tillvaron med lugn och ro i en unik, vacker miljö. På kvällar åtnjuts mat och viner i världsklass under de afrikanska stjärnorna. Den berömda Mafikengvägen går genom reservatet. Denna väg var känd som en historisk rutt långt innan reservatet upprättades och användes av handlare, jägare, missionärer och upptäcktsresande.

INFORMATION
MADIKWE GAME RESERVE
Madikwe ligger i nordöstra Sydafrika, ca 4-5 timmar med bil/transfer nordväst från Johannesburg. Hit kan man ta sig med egen bil, boka en transfer eller flyga direkt från Johannesburg eller Gabarone till reservatet.
Säsongen sträcker sig året om och Madikwe anses som en av de bästa reservat att besöka året om då det t ex inte finns någon större migration, utan djuren stannar kvar i området året om. För fågelskådare är dock sommarmånaderna, oktober till mars, bästa tiden eftersom det är när arterna av flyttfåglar är störst. Vintermånaderna, juli till september, kan te sig mest givande för att se djur och vädret är bra med varma dagar och kyligare nätter. Under denna period tunnas vegetationen ut och djuren samlas kring vattenhålen, vilket gör det lättare att se djuren.
Visste du att

"The Big 5" – de 5 stora, består av: leopard, elefant, lejon, afrikansk buffel samt noshörning.

Begreppet "The Big 5" är ett samlingsnamn på de jakttrofédjur som förr i tiden var farligast för jägare att jaga till fots.

Adderar du till Gepard och Afrikansk vildhund får du "The Magnificent 7" – de enastående 7.

"The Magnificent 7" - de magnificent 7 består av: leopard, elefant, lejon, afrikansk buffel, noshörning, gepard och vildhund.