INFORMATION SYDAFRIKA

Sammanställd information om Republiken Sydafrika

Sammanställd information om Republiken Sydafrika

Sydafrika med ca 58 miljoner invånare är till ytan nästan tre gånger större än Sverige. Landet gränsar till Namibia, Botswana, Zimbabwe och Moçambique och omger även två oberoende länder, Lesotho och Swaziland. Inom gränserna av detta mångfacetterade land ryms oändligt vacker natur, magnifika berg, en sprakande kultur, frodiga vindistrikt, enorma jordbruksområden, oändliga kuster, savanner, öken etc. Landets omvälvande historia har resulterat i en kulturell smältdegel med folkslag som härstammar från olika epoker. Influenserna kommer från de olika afrikanska stammarna samt holländska, brittiska, franska och tyska kolonister. Sydafrika är ett land i ständig utveckling och trots de stora problemen landet konfronterar såsom arbetslöshet, HIV/AIDS och kriminalitet, är det ”nya Sydafrika” ett av de mest inspirerande och hoppfulla länder i världen att besöka.

Klimat Sydafrika: Sydafrika har två huvudklimatzoner. Under sommarhalvåret (november-april) kommer det en del kraftiga regn, framförallt i öster och utefter Indiska oceanen. Under denna period är det mycket varmt och fuktigt i dessa områden. Under samma period är det varmt och torrt runt Kapprovinsen. Under vinterhalvåret (maj-oktober) är det i inlandet och på ostkusten soligt, torrt och ganska milt väder. KwaZulu-Natal, vid Indiska oceanen, har ca 20-30 grader, medan det i bergen mot Lesotho kan bli nollgradigt. I Kapprovinsen är det då mycket svalt och en del regn förekommer.

Bästa perioden att resa: Beroende på vad du är intresserad av, kan det vara värt att kolla upp bästa säsong för önskvärda upplevelser. Valsäsongen sträcker sig från juni till början av december. Högsäsongen och framförallt den så kallade ”peak season” i december/januari är mycket populär och kräver bokning av boende, safari, aktiviteter och restauranger lång tid i förväg. Lågsäsongen i maj-augusti erbjuder bättre priser på boende och annat. Bästa tiden vädermässigt, då det är varmt och stabilare väder, är från februari till april.

 

Nedan följer information om de områden/städer som ingår i Upplev Sydafrikas olika reseförslag:

Västra Kapprovinsen

Västra Kapprovinsen är en provins i södra Sydafrika. Den omfattar de sydvästliga delarna av landet, vid Godahoppsudden, och har kust både mot Atlanten och Indiska oceanen. Huvudstad är Kapstaden och andra kända städer/områden i västra Kapprovinsen är bland annat vindistrikten med Stellenbosch, Franschhoek och Paarl, Kaphalvön med Godahoppsudden, Cape Aghulhas – Afrikas sydligaste punkt, Hermanus, västkusten samt Garden Route. Västra Kapprovinsen bildades 1994 genom delning av den tidigare Kapprovinsen. Det behagliga medelhavsklimatet gör att somrarna (november-april) oftast är soliga och varma med inslag av tillfälliga åskväder. De varma dagarna ”kyls ner” av den kallare vinden från Atlanten. Medeltemperatur på sommaren är 26 grader. Under vintern (maj-oktober) är de svalt och det kan regna en del, följt av soliga behagliga dagar om vartannat. Ibland blåser det kraftiga vindar. Medeltemperaturen på vintern är 14 grader. I västra Kapprovinsen ligger några av landets vackraste stränder. Vattentemperaturen är sällan över 17 grader.

 

Kapstaden

Kapstaden har ca 4 miljoner invånare (inklusive förorter), är landets näst största stad och anses som en av världens vackraste städer. Det är lätt att förälska sig i Sydafrikas mest kända stad med dess storslagna natur, vackra kuster, vita stränder och molntäckta berg. Kapstaden är sevärdheternas mecka som erbjuder en stor variation av fantastiska upplevelser – något som passar alla! Staden är vackert belägen vid foten av Taffelberget, dess mest kända landmärke. Det finns gott om trevliga restauranger, barer, nattklubbar, shopping etc. och bra boenden i olika prisklasser. Läs mer om UPPLEV KAPSTADEN & KAPHALVÖN.

 

Vindistrikten

Staden Franschhoek (ca 15.000 invånare) – som på afrikaans betyder den franska kroken – är välkänd för tre goda ting: äta gott, dricka gott och sova gott. Staden lever definitivt upp till sitt rykte, beläget i en av världens vackraste vindalar. För mer än 300 år sedan bosatte sig de franska hugenotterna i området, vars vin- och matkunskap idag har resulterat i Sydafrikas gastronomiska huvudstad. Det var först när de franska hugenotterna kom till Sydafrika som vinodlingen tog fart på allvar och i och med deras kunskap lades grunden till dagens sydafrikanska vinindustri. Runt den pittoreska staden hittar man några av de absolut bäst belägna vingårdarna i Sydafrika.

Stellenbosch (ca 200.000 invånare) med dess viktorianska och holländska arkitektur och historiska byggnader utmärker sig som en pulserande universitetsstad med många restauranger och barer samt boende i olika prisklasser. Områdets rika jordmån är en förutsättning för att producera frukt, grönsaker och bra vin. Omgiven av spektakulära berg, är vindistriktet det mest kända i Sydafrika och klimatet gör det idealiskt för vinproduktion. Stellenbosch är Sydafrikas vinhuvudstad som var först med att marknadsföra en så kallad ”wineroute”, vintur (1970). Här ligger många av landets populäraste vingårdar.

Paarl (ca 191.000 invånare) är den nordligaste staden i de vackra vindistrikten. Namnet Paarl härrör från holländskans peerlberg (pärlberget) och kommer från de tre släta pärlliknande granitkuplerna i utkanten av staden. Väster om staden ligger bergsområdet och naturreservatet Paarl Mountain. På båda sidor om de imponerande Paarl Mountain breder de vackra vingårdarna ut sig. Vingårdarna runt Paarl står för ca en femtedel av Sydafrikas totala vinproduktion. Läs mer om UPPLEV VINDISTRIKTEN.

 

Hermanus

Hermanus (ca 95.000 invånare) ligger ca 12 mil från Kapstaden. Staden med dess storslagna natur ligger i det vackra området Walker Bay som omges av hav, vackra berg och milslånga vita stränder. Hermanus är mest känt som bästa stället i världen för landbaserad valskådning. Under valsäsongen, som sträcker sig från juni till början av december, kan man få uppleva Sydkapare (Southern Right Whale), knölval (Humpback Whale) och Brydes fenval (Bryde’s Whale). Öster om staden ligger några av de vackraste stränderna i världen, bland annat den 2,1 mil långa Grotto Beach. Staden erbjuder ett stort utbud av boende av olika standard och prisklasser. Det finns många trevliga restauranger och det kryllar av små fascinerande butiker, gallerier och ett antal marknader, de flesta inom gångavstånd till varandra. Läs mer om UPPLEV HERMANUS.

 

Paternoster

Längs västkusten, ca två timmar från Kapstaden, ligger denna charmiga mindre fiskeby, Paternoster. Byn med dess vitkalkade hus och de karaktäristiska blå- och rödmålade båtar längs sandstränderna, har vuxit och blivit ett allt mer populärt resmål i Sydafrika. Promenera längs de långa vita stränderna och luncha på någon av de charmiga fisk- eller/och gourmet restaurangerna. Besök gallerier och köp dina kräftor direkt från de lokala fiskarna i byn.

 

Garden Route

Garden Route med dess natursköna kuststräcka är ett av de populäraste resmålen i Sydafrika. Längs Garden Route finns mycket att uppleva så som vacker natur, golfbanor i världsklass, vackra oändliga vita stränder, vandringsleder etc. Den gröna och frodiga kuststräckan, som gett upphov till dess namn sträcker sig från Mossel Bay i väst till Storms River Mouth i öst, och från Indiska oceanen i söder till toppen av bergskedjorna Outeniqua och Tsitsikamma i norr. Klimatet är milt med relativt mycket regn som naturligt bidrar till grönskan. Läs mer om UPPLEV GARDEN ROUTE.

 

Route 62

Route 62 sträcker sig från, strax efter Ashton till Humansdorp, ca 650 km, via natursköna bergspass med majestätiska berg samt vackra frukt- och vingårdar. Den vackra route 62 är mindre känd och namnet kommer från väg R62 som går mellan Montagu och Humasdorp. Längs Route 62, som är en av de längsta vinrutterna i världen, erbjuds en mängd olika attraktioner och bland annat passerar man pittoreska småstäder och det är ett utmärkt tillfälle att göra små stop för att utforska de lokalproducerade produkterna. I området Karoo ligger den charmiga orten Prince Albert, med många historiska platser, konstgallerier, museer samt restauranger och kaféer. Bara några kilometer från stan börjar det storslagna Swartbergpasset, byggt av legendariske vägbyggaren Thomas Bains under 1860-talet och erkänt som ett av världens spektakulära bergspass med milsvida svepande panoramautsikter. Det vackra bergspasset löper mellan Prince Albert och staden Oudtshoorn.

 

Östra Kapprovinsen

Östra Kapprovinsen är en provins i södra Sydafrika, längs Indiska oceanen, som sträcker sig från Stormsrivier i väst, till Port Edward i öst och Lesotho i norr. Östra Kapprovinsen bildades 1994 genom delning av den tidigare Kapprovinsen. Den största staden i området är Port Elizabeth, tillika näst äldsta och femte största staden i Sydafrika. Östra Kapprovinsen präglas av en mångfald i naturen, från de öde, torra högslätterna och buskstäpperna i det inre vid randbergen, till de gröna skogsområdena i söder. Klimatet i Östra Kapprovinsen består av varma somrar (februari) och milda vintrar (juli). Regionen har flest soltimmar i hela Sydafrika med fler än 300 soldagar om året. Det faller i genomsnitt 476 mm regn om året varav mest i mars och minst i juli månad. Medeltemperaturen i juli är 20 grader och i februari 26 grader. Addo Elephant nationalpark ligger i östra Kapprovinsen, strax norr om Port Elizabeth, och är Sydafrikas tredje största nationalpark. Reservatet inrättades 1931 för att skydda de sista elva individerna av regionens elefanter. Det malariafria reservatet är ca 148 000 hektar har ca 550 elefanter samt ”the Big 5”. Information om Addo Elephant National Park. Läs mer om SAFARI I ÖSTRA KAPPROVINSEN.

 

Kruger nationalpark/Krugerparken

Kruger nationalpark ligger i provinserna Mpumalanga och Limpopo, i nordöstra Sydafrika. Nationalparken är en av världens djurrikaste, och storleksmässig ca 350 km lång och 60 km bred, och täcker en yta av ca 20 000 km². Krugerparken inrättades ursprungligen 1898 av den dåvarande presidenten Paul Kruger som en skyddszon, Sabi Game Reserve, för att skydda djuren från den hänsynslösa jakten som pågick på 1800-talet. 1926 blev det stora området nationalpark. 1961 infördes stängsel i parken, och sedan 2000-talet utvidgas nationalparken med liknande parker i Zimbabwe och Moçambique. I Krugerparken finns det 150 olika däggdjur, såsom ett stort antal antiloper, giraffer, apor, hjortdjur, lejon och elefanter, över 500 fågelarter samt 115 olika kräldjursarter. Här finns även ”the Big 5” (de fem stora) – lejon, elefant, noshörning, leopard och afrikansk buffel. Infrastrukturen gör området lättillgängligt för turister och forskare men det finns restriktioner för var man får stanna och vistas, allt för att skydda djuren. I angränsning till Krugerparken ligger många privata naturreservat där djuren kan gå fritt emellan. Man kan åka på safari året om. Under vintermånaderna (april-oktober) är det torrt och många djur söker sig då till vattenhålen, vilket gör det lättare att upptäcka djuren. Läs mer om SAFARI SYDAFRIKA och SAFARI I GREATER KRUGER NATIONALPARK.

 

Panorama Route

Mpumalanga är en magnifik region och hem till många av Sydafrikas mest spektakulära naturattraktioner och landmärken, bland annat den magnifika Panorama Route. Den mest spektakulära delen av Panorama Route är Blyde River Canyon, tredje världens största kanjon. Här reser sig klipporna hundratals meter över flodbädden. Den kilometerlånga kanjonen kan ses från många utkiksplatser som börjar och slutar vid de häpnadsväckande klippformationerna Bourke’s Luck Potholes och Three Rondavels. I samma område finns de dramatiska utkiksplatserna Wonder View och God’s Window, de uråldriga grottorna Echo Caves samt den ståtliga klippan The Pinnacle. Här finns även mängder av vattenfall, för att nämna några av naturens fantastiska underverk i området.

 

Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve med sina ca 75 000 hektar, 680 km² är det 5:e största reservatet i Sydafrika. Det är ett av de mindre kända reservaten och som sträcker sig från norr, den lilla staden Groot-Marico till den Botswanska gränsen i nordvästra hörnet av North West provinsen. Madikwe Game Reserve är hem för ett rikt biologiskt mångfald och förutom ”the Big 5” och ”the Magnificent 7”, har det registrerats runt 350 fågelarter och 104 olika trädsorter. Det malariafria området öppnade 1991 för allmänheten då man insett att området var mest gynnsamt för turism och viltreservat. Innan dess användes området till boskapsuppfödning och majsodling, men jorden visade sig vara olämplig för dessa ändamål och efter öppnandet återinförde man mer än 8000 djur av 28 olika arter till reservatet. Madikwe Game Reserve består av vida öppna slätter där Maricofloden mynnar genom de östra delarna av reservatet. Reservatet är stängt för externa besökare och öppet uteslutande för gäster som bokat övernattning på någon av de trevliga lodgerna i parken. Förutom safari i toppklass kombineras tillvaron med lugn och ro i en unik, vacker miljö. Den berömda Mafikengvägen går genom reservatet. Denna väg var känd som en historisk rutt långt innan reservatet upprättades och användes av handlare, jägare, missionärer och upptäcktsresande. Läs mer om SAFARI I MADIKWE GAME RESERVE.

 

KwaZulu-Natal

KwaZulu-Natal är Zulufolkets provins, även kallat Zululand och är en provins i östra Sydafrika, nästan lika stort som Portugal. Provinsen gränsar till Moçambique och Swaziland i norr och Lesotho i väst. Dess största stad är Durban. Kustområdena med dess subtropiska klimat erbjuder vackra orörda stränder och ett varmare Indiska Oceanen. Områdena kring iSimangaliso Wetland Park och uKhahlamba Drakensberg Park har förklarats som ett världsarv av Unesco. KwaZulu-Natal har ett varierande ännu grönskande klimat tack vare olika komplexa topografier. Generellt är kusten subtropisk, men inlandet blir successivt kallare och området i väster, kring Drakensberg med dess unika natur och svindlande höjder, kan uppleva vintrar med snö, och ibland kan det även under sommarperioden komma snö på de högsta topparna i området. Läs mer om SAFARI I KWAZULU-NATAL.

 

Sammandrag av Sydafrikas historia

1488 Bartholomeus Diaz rundar Kap och angör det som idag kallas Mossel Bay.

1498 Vasco da Gama rundar udden.

1503 António de Saldanha (kastiliansk-portugisisk sjökapten) är den första europén som ankrar i det som idag kallas Table Bay och, gör därefter, den första kända bestigningen av Taffelberget.

1606 Förste styrman, John Chapman på ”Consent”, utforskar området som vi kallar Chapmans Peak.

1652 Jan van Riebeeck anländer den 6 april till det vi idag kallar Kapstaden (Dromedaris, Reijger och Goda hoppsudden). Han slår sig ner och stärker därigenom destinationens roll för VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie, det holländska Ostindiska kompaniet handelsvägen).

1655 Första vinstockarna planteras.

1658 Första slavarna anländer på ”Amersfoort”.

1659 Första vinet görs.

1662 Jan van Riebeeck avgår.

1666 Bygget av fästningen, The Castle, påbörjas. Står klart 1679.

1672 Första Konjaken destilleras.

1679 Simon van der Stel blir regionens första guvernör.

1688 De första Hugenotterna anländer.

16991707 Willem Adriaan van der Stel blir regionens andra guvernör.

1700 ”Trekboer” migrationen börjar.

1711 Vin från området Constantia blir känt och erkänt i Europa.

1713 Smittkoppsepidemi.

17511771 Ryk Tulbagh blir guvernör.

1795 Första Brittiska ockupationen. Slaget vid Muizenberg 5-7 Augusti.

1803 Kap ansluter till Bataviska republiken.

1806 Andra Brittiska ockupationen. Slaget om Blouberg 8 januari.

1807 Slavhandel avskaffas i brittiska kolonier.

1834 Slaveri avskaffas 1 december.

1835 ”Great Trek” (den stora utvandringen) börjar.

1838 Slavar släpps fria.

1862 Förmånspris på vin från Sydafrika avskaffas och exporten kollapsar.

1866 Första diamanten hittas i Hope Town.

1867 Gruvdrift efter diamanter börjar i Kimberly.

1876 Första tidningen på Afrikaans Die Patriot.

1880 Första Boerkriget startar.

1881 Första Boerkriget slutar. Boerna segrar.

1885 Vingårdar/vinstockar förstörs av vinlusen (Phylloxera).

1886 Guld hittas i Johannesburg.

1897 Sydafrikas nationalsång, Nkosi Sikelela (bestående av Enoch Satonga) skrivs.

1899 Andra Boerkriget börjar.

1902 Andra Boerkriget slutar. Brittisk seger.

1910 Sydafrikanska Unionen. Under brittiska imperiets styre.

1912 ANC bildades.

1913 ”Native act” tillämpas för första gången – ursprungsbefolkningen får tillgång till sina traditionella områden.

1914 Första världskriget utbryter.

1918 Första världskriget slutar.

1918 KWV bildades för att skydda vinodlarnas intressen.

1922 ”Chapmans Peak Drive” färdigställs.

1925 Afrikaans blir officiellt språk.

1926 Sydafrikanska Unionen blir medlem av Samväldet.

1939 Andra världskriget utbryter.

1945 Andra världskriget slutar.

1948 National Party, NP, vinner valet.

1949 Förbud införs mot blandäktenskap.

1950 ”Group areas act” (indelning av Sydafrika i områden med de fyra rasgrupperna som bas) införs samt ”Suppression of Communism act” (förbud mot kommunistpartiet och all ”samhällsomstörtande verksamhet”) införs.

1953 ”Bantu Education Act” (begränsning av områden där svarta kan arbeta inom byggindustrin) införs samt ”Separate Amenities Act” (legaliserad rassegregation av stränder, bänkar, bussar, biografer med mera) införs.

1955 Svarta fråntas rösträtt (tas bort ur röstlängderna).

1957 SA Marine tar över från Royal Navy.

1960 Massakern i Sharpeville.

1961 Sydafrika blir en republik och tvingas lämna samväldet. Albert Luthuli får Nobels fredspris.

1963 Nelson Mandela fängslas.

1966 HF Verwoerd mördas och ”District Six” (sjätte distriktet) rivs och leder till tvångsflyttning. av över 60 000 invånare efter att det blev erkänt som en ”endast för vita-region”.

1971 Öppnar den sk ”wineroute” vinturen, Stellenbosch.

1975 Afrikaans Taal Monument byggs (symboliserar Afrikaans som eget språk).

1976 Upplopp i Soweto.

1977 Steve Biko dör i förvar (hans ”oförklarliga” död i häktet var en avgörande punkt i kampen mot apartheid. Det bidrog till att slutgiltigt vända opinionen mot den sydafrikanska regeringen).

1983 Tri-cameral parlament (Sydafrikanska parlamentet).

1984 Biskop Desmond Tutu får Nobels fredspris.

1986 Reglering av människotillströmning och restriktiva passlagar avskaffas.

1989 FW de Klerk blir president.

1990 Nelson Mandela friges. Partier och organisationer som ANC, PAC och SAPC tillåts.

1993 FW de Klerk och Nelson Mandela får Nobels fredspris.

1994 Första demokratiska valet 27/04.

1995 Värdnationen Sydafrika vinner Rugby World Cup. Mandela bär Springbok tröja. TRC (Truth & Reconciliation Commission), dvs Sanningen & försoningskommissionen bildas.

1999 Thabo Mbeki blir president 14 juni – avgick september 2008.

2008 Kgalema Motlanthe tar över presidenskapet fram till valet 2009.

2009 Val, Jacob Zuma blir president.

2009 DA (Democratic Alliance) med Hellen Zille som partiledare vann majoritet över ANC i Västra Kapprovinsen.

2010 Värdskapet i Världsmästerskapet i fotboll är en stor framgång och hyllas av FIFA. Sydafrika följer den nedåtgående globala ekonomiska trenden.

2012 Det finns tecken på ekonomisk återhämtning och en nedgång i brottsstatistiken.

Fakta: SYDAFRIKA

Huvudstäder:
Kapstaden (legislativ)
Pretoria (administrativ)
Bloemfontein (juridisk)

Befolkning:
Ca 58 miljoner

Area:
1 219 912 km² (tre gånger större än Sverige.

Statsskick:
Republik
President: Cyril Ramaphosa

Officiella språk:
Det finns 11 officiella språk: afrikaans, engelska, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa, zulu.

Provinser:
Det finns nio provinser i Sydafrika: Östra Kap, Free State, Västra Kap, KwaZulu-Natal, Gauteng, North West, Norra Kap, Limpopo och Mpumalanga.

Nationalsymboler:
Nationalfågel: Blå trana/paradisfågel (Blue crane)
Nationaldjur: Springbock
Nationalblomma: (Kungs)protea
Nationalfisk: Galjoen
Nationalträd: Yellowwood

Religioner:
Kristendom (med inslag av traditionella inhemska religioner). Ca 80 % av Sydafrikas befolkning är kristna. Bland de andra större religiösa grupperna i landet finns hinduer, judar, muslimer och buddister. En minoritet tillhör ingen av de större religionerna.