INFORMATION OM COVID-19 I SYDAFRIKA

Senaste informationen gällande Covid-19 i Sydafrika

Senaste informationen gällande Covid-19 i Sydafrika

UPPDATERAD 2021-04-01

Sydafrika har öppnat sina gränser för internationellt resande från hela världen. I dagsläget är alla länder välkomna till Sydafrika. Läs mer om här.

Turism är en av Sydafrikas största och viktigaste inkomstkällor. Branschnäringen står för 8,6 % av Sydafrikas totala BNP och bidrar med 1,5 miljoner jobb. Coronapandemin har slagit hårt mot turistsektorn.

President Ramaphosas tidiga agerande och införande av hårda restriktioner resulterade i att Sydafrika hamnade i en av världens striktaste ”lockdown” den 26 mars 2020. Då infördes ”fas 5” vilket innebar att invånarna tvingades hålla sig hemma, fick inte motionera eller rasta sina hundar. Alkohol- och cigarettförsäljning var förbjuden.

Sydafrika är det 18e mest drabbade landet gällande Covid-19 fall i världen men med relativt låga dödstal.

Smittspridningen har under en längre tid minskat och restriktionerna har efter hand lättats och landet arbetar nu vidare efter denna 5-fas trappa. Den 21 september 2020 infördes ”fas-1” där man lättade på restriktionerna för att inom snar tid kunna återgå till ett mer ”normalläge”. Sydafrika har under flera månader jobbat med s k ”safety protocols”, godkända protokoll för att säkerställa social distansering. En sund, säker och ansvarsfull strategi har diskuterats fram av turistorganisationerna och regeringen för att inom turistnäringen kunna erbjuda ett garanterat coronasäkert turistande efter att landgränserna öppnade.

Sydafrika blev den 27 december 2020 det fösta landet på den afrikanska kontinenten med över en miljon bekräftat covid-19-smittade. Vid midnatt 28 december 2020 återgick landet till ”fas-3” för att förhindra och platta ut kurvan i en andra vågs smitta. Nya restriktioner infördes så som ett tillfälligt förbud att sälja alkohol samt fortsatt obligatoriskt att bära munskydd i offentliga utrymmen. Större sammankomster inomhus och utomhus tillåts ej och utegångsförbud gäller mellan kl 21 på kvällen och 05 på morgonen. Beacher och parker i s k ”hotspot” områden stängdes.

Den 1 februari lättade Sydafrika på restriktionerna efter att nya covid-19-smittade minskat rejält. Alkoholförsäljning tilläts igen, beacher och parken öppnades, nya utegångsförbudstider mellan 23 på kvällen till 04 på morgonen började gälla.

Söndagen den 28 februari återgick Sydafrika till ”fas-1” igen, med ytterligare lättade restriktioner.

För senaste informationen gällande Covid-19 i Sydafrika, läs mer här.