Utsikt från Knysna Heads. Foto: Upplev Sydafrika
Utsikt från Guesthouse i Knysna. Foto: Upplev Sydafrika
Golf längs Garden Route på Fancourt. Foto: Jan Hansen
Route 62. Foto: Leif Hansen
Utsikt från Knysna Heads. Foto: Jan Hansen
Utsikt från Guesthouse i Plettenberg Bay. Foto: Upplev Sydafrika
Route 62. Foto: Leif Hansen
Head over Hills, Knysna. Foto: Jan Hansen
title 1

UPPLEV GARDEN ROUTE & ROUTE 62

Garden Route är en av Sydafrikas populäraste destinationer som bjuder på spektakulära naturupplevelser med spännande äventyr och friluftsliv. Route 62 är en av de vackraste körsträckorna i Sydafrika

Garden Route är en av Sydafrikas populäraste destinationer som bjuder på spektakulära naturupplevelser med spännande äventyr och friluftsliv. Route 62 är en av de vackraste körsträckorna i Sydafrika

Upplev Sydafrika hjälper till att boka spännande aktiviteter och turer längs Garden Route & Route 62.

Det finns många spännande upplevelser längs den natursköna kuststräckan Garden Route. Den gröna och frodiga kuststräckan, som gett upphov till dess namn erbjuder ett milt klimat med relativt mycket regn som naturligt bidrar till grönskan. Garden Route är ett av de populäraste resmålen i Sydafrika och längs sträckan finns mycket att uppleva så som vacker natur, golfbanor i världsklass, vackra oändliga vita stränder, vandringsleder etc. Route 62, med det spektakulära Swartbergpasset, anses som en av de vackraste körsträckorna i Sydafrika men också en av de minst kända.

 

Costal Route (kustvägen)

Knysna

Knysna (uttalas Najsna) med ca 56 000 invånare, är en omtyckt och livlig semesterort längs Garden Route. Knysna ligger längs kusten i västra Kapprovinsen och platsen för staden är noga vald vid en skyddad lagun där man odlar ostron och är vackert inramat med Outeriquabergen som bakgrund och Indiska oceanen som förgrund. Knysna centrum är ett livligt och gemytligt område som erbjuder shopping och trevliga restauranger, många med utsikt mot den vackra lagunen. Ta en tur till Knysna Heads och njut av den fantastiska utsikten över lagunen.

Stränderna runt Knysna är väl lämpade för bad, segling, fiske och surfning. På grund av hajar i Indiska oceanen, har de mest populära beacherna säkrats med hjälp av nät i vattnet. Den närmaste skyddade stranden heter Buffalo Bay. Vid Brenton-on-Sea kan man se valar och delfiner (främst september till mitten december). I området kring Knysna finns flera sevärdheter. Staden är omgiven av frodiga, extremt täta och vidsträckta skogar. Rheenerdaldistriktet ligger en mil väster om Knysna och är ett område fyllt av konstnärer och hantverkare, målare, keramiker och träskulptörer. Här hittar man också trevliga restauranger och caféer.

Delta i en ostrontur och lär dig allt om Knysna ostron. Vid Knysna lagoon, Knysna Heads, utgår turen tillsammans med en guide där du får prova både vilda och odlade ostron.

 

Plettenberg Bay

Plettenberg Bay eller ”Plett”, som kuststräckan (och staden) kallas av lokalbefolkningen, gavs namnet Bahia Formosa (den vackra viken) av de tidiga portugisiska sjöfararna på grund av dess laguner, floder och totalt 12 km långa vackra, vita sandstränder. Staden är högt belägen på röda sandstensklippor som reser sig över kustlinjen och lagunen som formats av floderna Kerubooms och Bietou. Söder om staden skjuter Robberg Nature and Marine Reserve ut i havet med klippor som reser sig 148 meter över vattnet. Från vandringsleder har man en omväxlande utsikt över dramatiska bränningar och lugna, skyddade viker där sportfiskare kastar efter blåfisk, röd knölblecka, galjonsfisk, sydafrikanska havsbrax. Sälar och delfiner är en vanlig syn, medan valar förekommer på våren (september till mitten december). Öster om Plett löper en krokig naturskön väg från N2 till Nature’s Valley. Den här tätbebyggda badorten är en del av Garden Route National Park.

En bit utanför Plettenberg Bay i området Crags, ligger några Sanctuaries där man omhändertar olika djur. Här finns bland annat Monkeyland, Birds of Eden, Elephant Sanctuary och Tenikwa (kattdjur).

 

Tsitsikamma nationalpark

Tsitsikamma nationalpark räknas till ett av landets främsta vildmarksområden och är rena himmelriket för dem som gillar friluftsliv och äventyr. Tsitsikamma nationalpark ligger vid kusten, söder om Fromosa Nature Reserve och öster om Plettenberg Bay. Tsitsikamma, betyder ”vattenrik plats” på sanspråk. Parken erbjuder ett marint viltliv så som delfiner och tumlare, för fågelälskare är denna park hemmet för den vackra afrikanska svarta Oystercatcher (strandskata) och Knysna Lourie (vackert färgad afrikansk fågel). För vandringsentusiaster ligger här två av Sydafrikas mest populära vandringsleder, Tsitsikamma Trail (60 km lång) och Otter Hiking Trail. Den senare sträcker sig precis utmed kusten från Groot River till mynningen av Storms River, en total sträcka på 42,5 km – en 5 dagar och 4 nätter tur. Information Tsitsikamma nationalpark.

 

Bloukrans Bridge Bungy

Bloukrans Bridge Bungy ligger 25 km från Storms River och 40 km från Plettenberg Bay, i Tsitsikamma Forest Village Market. Det är världens näst högsta bungy bro, 216 meter över Bloukrans floden. Här kan du delta i en adrenalinfylld bungy-upplevelse! För mer information och bokning.

 

Route 62

Route 62 sträcker sig via natursköna bergspass med majestätiska berg samt vackra frukt- och vingårdar. Själva turistvägen, Cape Route 62 sträcker sig från Kapstaden till Port Elizabeth 850 km, via vinodlingsområdena Wellington, Tulbagh, Worcester, Robertson och Klein Karoo och är därmed en av världens längsta vinrutter. Den vackra Route 62 är mindre känd och namnet kommer från väg R62 som går mellan Montagu och Humasdorp. Längs Route 62 erbjuds en mängd olika attraktioner och bland annat passerar man pittoreska småstäder och det är ett utmärkt tillfälle att göra små stop för att utforska många av de lokalproducerade produkterna. I området Karoo ligger den charmiga orten Prince Albert, med många historiska platser, konstgallerier, museer samt restauranger och kaféer. Bara några kilometer från stan börjar det storslagna Swartbergpasset, byggt av legendariske vägbyggaren Thomas Bains under 1860-talet och erkänt som ett av världens spektakulära bergspass med milsvida svepande panoramautsikter. Det vackra bergspasset löper mellan Prince Albert och staden Oudtshoorn. Läs mer om Route 62.

 

Oudtshoorn

Oudtshoorn, är en stad som är känd för sina strutsfarmar. Utanför Oudtshoorn ligger kända Cango Caves, underjordiska grottor där några av världens största stalagmitformationer finns. Besökare kan välja att se grottorna som en del av en konventionell vandring eller delta i en guidad klättringstur genom grottornas mörkaste, smalaste och djupaste kammare. Information om Cango Caves. Oudtshoorn ligger ca 6 timmar med bil från Kapstaden.

 

Kontakta Upplev Sydafrika för mer detaljerat reseförslag och prisförfrågan.

Fakta: GARDEN ROUTE & ROUTE 62

Garden Routes kuststräcka sträcker sig från Mossel Bay i väst till Storms River Mouth i öst, och från Indiska Oceanen i söder till toppen av bergskedjorna Outeniqua och Tsitsikamma i norr.

Route 62 sträcker sig från Montagu till Humansdorp, ca 650 km. Själva turistvägen, Cape Route 62, går från Kapstaden till Port Elizabeth, ca 850 km.
Visste du att

Bloukransbron är hela 216 meter hög och är världens näst högsta bungyjump.