Ta del av viktig information inför resa till Sydafrika
Inför avresan
Bokat flyg
Se separata pdf:er i resplan.
Reseförsäkring
Vi rekommenderar att ni ser över ert försäkringsskydd innan avresan. Ta med telefonnummer till försäkringsbolaget, försäkringsnummer/bevis samt villkor för hem- och eventuell reseförsäkring.
Hyrbil och infrastruktur
I Sydafrika är det vänstertrafik och infrastrukturen i västra Kapprovinsen är mycket bra och håller europeisk standard. Notera att bensin oftast betalas kontant. Undvik att köra när det är mörkt. Var medveten om att både fotgängare och boskap korsar vägar, även motorvägar, och dessa är givetvis svårare att se i mörker. Låt ingenting av värde ligga synligt i bilen. Att prata i mobil är endast tillåtet med headset. Håll hastigheten, det finns många hastighetskameror längs vägarna.
Sydafrikanska ambassaden i Stockholm rekommenderar att man ordnar ett internationellt körkort genom M Sverige.
Hyrbil – vad ska huvudföraren alltid ha med sig
- En kopia av vouchern
- Ett giltigt kreditkort (inte debetkort) i förarens namn. Det tillgängliga beloppet ska vara tillräckligt för att täcka depositionen som krävs av uthyraren
- Ett giltigt körkort. Ett giltigt pass eller Europeiskt ID kort (Skrivet i Latinska bokstäver)
Deposition – hyra bil
Det dras alltid en deposition vid upphämtning av hyrbil. Denna depositions dras eller blockeras på kreditkortet och återbetalas efter att hyrbilen lämnats tillbaka och om det inte har skett något med bilen. Depositionen kan variera och beroende på vilken lokal försäkring som tecknas med hyrbilsbolaget på plats, kan depositionen sänkas.
Packning
Väder/packningstips
Västra Kapprovinsen (med bland annat Kapstaden) har ett klimat som kan liknas vid medelhavsklimat. Under vår och höst är klimatet närmast idealiskt men det kan bli lite svalt om kvällarna. Under svenska vinterhalvår är det varmt och torrt runt om i Kapprovinsen och under svenska sommarhalvåret är det svalt och ganska regnigt i samma område. December/januari är sommarmånader och det innebär oftast soliga och varma dagar med inslag av regnskurar och blåst (speciellt i Kapstaden). Kvällar är oftast svalare. Medeltemperatur i december är 25 grader på dagen och 15 grader på kvällen.
Dresscode på restauranger
Att klä upp sig är aldrig fel. De flesta restauranger har ingen dresscode utan tillämpar ”smart casual”. Vi rekommenderar långärmat/jacka för svalare mornar och kvällar samt solskydd/hatt/keps som skyddar mot stark sol. Badkläder för dopp i poolen samt bekväma gympadojor på safarin.
Safari information
Upplev Sydafrikas packningstips inför safarin
Tänk på att inte ha allt för skrikiga färger på kläder utan kaki, beige och grönt (neutrala färger).
- Bekväma promenadskor/gympadojor samt sandaler
- Strumpor
- Långärmad t-shirts eller skjorta
- Skalbyxor (toppen med långbyxor som kan bli shorts)
- Keps
- Snusnäsduk
- Myggmedel (finns oftast på plats)
- Vind/regnjacka
- Kamera
- Liten behändig kikare
- Varm jacka, lager på lagerprincipen är att föredra då tidiga mornar och kvällar kan bli kyliga
- Internationell adapter (för att ladda kameror etc.)
- Badkläder
- Kontanter – för ev ge guider/spårare dricks
- Solkräm
Dricks på safari
Många lodger brukar ge ut ”rekommendationer för dricks” till guider, spårare samt övrig personal och det kan lätt dra iväg i kostnad om man ska följa dessa rekommendationer. Det är brukligt men ej ”ett måste” att ge dricks till safari-personalen, så en påminnelse om att det är ni som bestämmer om/vad ni vill ge i dricks och ni behöver inte följa rekommendationerna från lodgen.
Övrigt
Kreditkort/betalning
Ni behöver inte växla pengar hemma, det finns bankomater (ATM) i Kapstaden och på flygplatsen. De flesta kreditkort accepteras överallt.
Internet
De flesta boenden erbjuder gratis internet för sina gäster. Vissa Guesthouse/Boutique hotel har wifi i begränsade utrymmen. Hastigheten är inte alltid vad vi är vana vid i Europa, speciellt inte under ”peak season” då det är mycket folk i rörelse med surfbehov.
Elektricitet/eluttag och mobiltelefon
Elektriciteten är 220/240 volt, och tre hål i väggen. Sydafrika har en helt egen standard för eluttag och det är specifika adaptrar som gäller (se länk nedan). Adapters kan köpas billigt i Sydafrika på de flesta dagligvarubutiker. Europeiska eluttag (som passar för svenska smala stickkontakter) finns på de flesta boenden.
Obs! Att koppla upp sig på mobilen samt ringa med svenskt abonnemang i Sydafrika kan kosta mycket. Hör med din mobiloperatör gällande surf i Sydafrika. Många operatörer erbjuder surf utanför Europa.
Gör följande för att kunna surfa och ringa billigt i Sydafrika
Ta med en olåst mobil (alltså ej operatörsbunden) eller mobilt modem.
Köp ett lokalt, Sydafrikanskt simkort på t ex Vodacom, på flygplatsen/i Kapstaden.
Medtag pass (ett måste för att kunna köpa simkort).
På det lokala simkortet köper ni sk ”databundle” för surf, eller för att ”internetdela telefonen” och använda den som ett modem till t ex laptopen. Prisexempel; 3 GB kostar ca R229.
Det går även att köpa till ”airtime” om ni ska ringa lokalt i Sydafrika. Det är ett billigare alternativ än att ringa från era svenska telefoner (om det inte ingår i erat abonnemang). Det är således värt att lägga lite tid på att ordna ett lokalt simkort speciellt då ni kan vara uppkopplade överallt (på vägarna) där det inte finns befintlig wifi.
Tidsskillnad
+ 1 timme. Men när Sverige har sommartid har Sverige och Sydafrika samma tid.
Dricks
I Sydafrika är det brukligt att ge dricks till servicepersonal som servitörer, taxichaufförer m fl. Det är även kutym att ge reseguider samt chaufförer dricks. Det är naturligtvis upp till var och en att lämna dricks efter hur nöjd man är med guiden/turen etc. Nedan följer en kort lista att se som rekommendation:
- Restauranger 10-15 %. För större sällskap tas ibland ut en serviceavgift, som i så fall ersätter dricks
- Parkeringsvakter (som bär väst), taxichaufförer och personal som hjälper till att tanka bilen. ca 10-20 rand
- Bärare på flygplatser och hotell, ca 20-40 rand per väska
- På en privat heldagstur till t ex Godahoppsudden tillsammans med guide ca 10 % av turens totala kostnad
- På safari brukar vi rekommendera att man läser igenom informationspärmen på lodgen, där rekommendationer finns gällande dricks till guider. Obs, påminner om att det är upp till var och en, om och hur mycket man vill ge i dricks
Ankomst Kapstaden
Vid ankomst Kapstadens flygplats, efter att ni har hämtat bagaget, blir ni mottagna av personal från African Eagle/Day tours för vidare transfer till Kapstaden, Winchester. De har en namnskylt med Wikström.
VAT (Value Added Tax) – Tax Refund
Om ni handlar/shoppar under resan i Sydafrika har ni möjlighet att få tillbaka VAT (moms) på flygplatsen. Ni behöver kunna visa upp inköpen tillsammans med kvitton (så packa de inköpta varorna lättillgängligt). Processen tar tid då man behöver fylla i en hel del dokument, så se till att vara ute i god tid.
Strömavbrott
Under vissa perioder i Sydafrika genomför det statliga elbolaget Eskom täta planerade strömavbrott, sk ”load shedding”. Hur ofta och när de stänger av strömmen varierar. Som turist brukar man inte bli drabbad då de flesta restauranger etc. har egna diselgeneratorer. Däremot har de flesta Guesthouse inga generatorer och då brukar de meddela när strömmen stängs av.
Ficktjuvar
Oavsett var i världen man befinner sig så är man ett eftertraktat mål för ficktjuvar. Håll alltid uppsikt över ert bagage och använd sunt förnuft gällande förvaring av värdesaker och dyrbar utrustning (som kamera, mobiltelefon etc). Använd hotellets skåp för värdesaker, sk ”safe”, för att lägga pass och pengar i. Lämna fina smycken hemma samt begränsa mängden kontanter som ni bär med er. Om ni tar ut pengar från en bankomat (ATM), låt aldrig någon ”hjälpa till” och se till att bakomvarande personer håller avstånd. Det är kutym i Sydafrika. Välj alltid taxi/Uber tillbaka till boendet efter t ex restaurangbesök i Kapstaden.
Sjukvård/apotek
I Sydafrika finns tillgång till mycket bra privat sjukvård. För mindre åkommor och egenvård finns välsorterade apotek runt om i stan.
Incheckning och utcheckning i Sydafrika
Incheckning på Guesthouse/Boutique hotel i Sydafrika är oftast kl 14.00-15.00 och utcheckning kl 10.00-11.00. Meddela alltid boendet om ni planerar sen incheckning. Skulle ni komma tidigare till boendet, går det bra att lämna bagage och återkomma till incheckningstid. Obs, de flesta boenden i Sydafrika begär pass och eventuellt ett kreditkort vid incheckning. Ibland dras en depositions på kreditkortet som man får tillbaka när man checkar ut.
Tidig morgonutflykt/tur
De Guesthouse/Boutique hotel som är bokade har andra tider/regler än stora hotellkedjor. Till exempel serverar boendet frukost vissa bestämda tider (och har svårt att ändra på dessa tider) och om ni har en tidig morgontur/aktivitet/flyg bokad, hör med boendet dagen innan om det går att ordna frukost tidigare alternativt ta med sig matsäck.
Robben Island
Medtag I.D. för ombordstigning på deras färja nere vid Waterfront. Tips, ta med en kopia på passet. Detta för dokumentation för passagerarlista ombord.
Obs, hör med boendet vad de rekommenderar gällande taxi/Uber etc. i Kapstaden.
Restauranger
Tips på restauranger och vingårdar, uppdateras kontinuerligt!
Sammanställd information om republiken Sydafrika
Det går bra att åka till Sydafrika året runt, men vi rekommenderar perioden september till maj
I Sydafrika finns bra sjukvård. Vi rekommenderar att du uppdaterar ditt grundskydd
Som svensk medborgare får du 90 dagars turistvisum vid ankomsten till Sydafrika
Att ta i beaktande inför resa:
Den så kallade ”peak” säsongen i december / januari är mycket populär och kräver bokning av boende, safari, aktiviteter och restauranger lång tid i förväg.