Ta del av viktig information inför resa till Sydafrika
Inför avresan
Avresedagen närmar sig och vi vill vi passa på att påminna om några viktiga saker inför resan.
Flyg och bagage
Gå gärna in på flygbolagets hemsida för uppdaterad information eller eventuell tidigare incheckning via internet. Obs! Checka bagaget hela vägen till Kapstaden på utresan.
Pass och flygbiljetter
Ta en kopia på pass och flygbiljetter som förvaras separat. Det underlättar om ni skulle bli av med era värdehandlingar!
Reseförsäkring
Vi rekommenderar att ni ser över ert försäkringsskydd innan avresan. Ta med telefonnummer till försäkringsbolaget, försäkringsnummer/bevis samt villkor för hem- och eventuell reseförsäkring.
Mat/dryck/prisnivå
Hygienkraven för hantering av mat är oftast mycket hög på hotell och restauranger i Sydafrika. Det är säkert att äta färsk frukt och att lägga is i drinkarna. Fisken, köttet och kycklingen är av utmärkt kvalitet. Sydafrika har ett av världens renaste kranvatten och går oftast bra att dricka direkt ur kranen, det kan dock smaka lite klor. Priserna på mat och restauranger ligger på ca 2/3 av de svenska. Det sydafrikanska vinet och ölen är både gott och billigt (en öl kostar ca 20-40 kr och ett glas vin mellan 30-60 kr).
Meddelat flyg:
Ankomst Kapstaden 6/4, kl 13:40 med ET 847 från Addis.
Avresa från Johannesburg 16/4, kl 14:10 till Addis med ET808.
Packning
Väder/packningstips
Man brukar säga att Kapprovinsen har medelhavsklimat. Under vår och höst är klimatet närmast idealiskt men det kan bli lite svalt om kvällarna. Under svenska vinterhalvår är det varmt och torrt runt om i Kapprovinsen och under svenska sommarhalvåret är det svalt och ganska regnigt i samma område. Vi rekommenderar långärmat då det kan bli lite svalare på kvällarna samt hatt/keps som skyddar mot MYCKET STARK sol.
Dresscode på restauranger
Att klä upp sig är aldrig fel men de flesta ställen har ingen dresscode utan tillämpar ”smart casual” t ex shorts, pikétröja/skjorta sandaler samt t ex klänning och flip flop (lämna kavaj, slips och högklackat hemma!). Kofta, tunnare jacka på kvällarna.
Safari information
Upplev Sydafrikas packningstips inför safarin
Tänk på att inte ha allt för skrikiga färger på kläder utan kaki, beige och grönt (neutrala färger).
- Bekväma promenadskor/jumpaskor samt sandaler
- Strumpor
- Långärmad t-shirts eller skjorta
- Skalbyxor (toppen med långbyxor som kan bli shorts)
- Keps
- Snusnäsduk
- Myggmedel (finns även på plats)
- Vind/regnjacka
- Kamera
- Liten behändig kikare
- Varm jacka, lager på lagerprincipen är att föredra då tidiga mornar och kvällar kan bli kyliga
- Internationell adapter (för att ladda kameror etc.)
- Badkläder
- Kontanter – för ev ge guider/spårare dricks
- Solkräm
Dricks på safari
Många lodger brukar ge ut ”rekommendationer för dricks” till guider, spårare samt övrig personal och det kan lätt dra iväg i kostnad om man ska följa dessa rekommendationer. Det är brukligt men ej ”ett måste” att ge dricks till safari-personalen, så en påminnelse om att det är ni som bestämmer om/vad ni vill ge i dricks och ni behöver inte följa rekommendationerna från lodgen.
Påminnelse: Obs, vid safari i malariaområden/Krugerparken är det viktigt att konsultera med läkare gällande information om malaria och malariaprofylax.
Använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett.
Övrigt
Kreditkort/betalning
Ni behöver inte växla pengar hemma, det finns bankomater (ATM) i de flesta städer och på flygplatserna. De flesta kreditkort accepteras överallt.
Internet
De flesta boenden erbjuder gratis internet för sina gäster. Vissa Guesthouse/Boutique hotel har wifi i begränsade utrymmen. Hastigheten är inte alltid vad vi är vana vid från Europa, speciellt inte under ”peak season” då det är mycket folk i rörelse med surfbehov.
Elektricitet/eluttag och mobiltelefon
Elektriciteten är 220/240 volt, tre hål i väggen. Sydafrika har en helt egen standard för eluttag och det är specifika adaptrar som gäller. Adapters kan köpas billigt i Sydafrika på de flesta dagligvarubutiker.
Att koppla upp sig på mobilen samt ringa med svenskt abonnemang i Sydafrika kan kosta mycket. Obs! Hör med din mobiloperatör gällande surf i Sydafrika. Många operatörer erbjuder surf utanför Europa.
Tidsskillnad
1 timme vintertid.
Dricks
I Sydafrika är det brukligt att ge dricks till servicepersonal som servitörer, taxichaufförer m fl. Det är även kutym att ge reseguider samt safariguider dricks. Det är naturligtvis upp till var och en att lämna dricks efter hur nöjd man är med guiden/turen etc. Nedan följer en kort lista att se som rekommendation:
- Restauranger 10 %. För större sällskap tas ibland ut en serviceavgift, som i så fall ersätter dricks
- Parkeringsvakter (som bär väst), taxichaufförer och personal som hjälper till att tanka bilen. ca 10-20 rand
- Bärare på flygplatser och hotell, ca 20-40 rand per väska
- På en privat heldagstur till t ex Godahoppsudden tillsammans med guide ca 10 % av turens totala kostnad
- På safari brukar vi rekommendera att man läser igenom informationspärmen på lodgen, där rekommendationer finns gällande dricks till guider. Obs, påminner om att det är upp till var och en, om och hur mycket man vill ge i dricks
Ankomst Kapstaden
Vid ankomst Kapstadens flygplats, efter att ni har hämtat bagaget, blir ni upphämtade av African Eagle för transfer till Kapstaden/Bayflowers. Se mer information i resplan.
VAT (Value Added Tax) – Tax Refund
Om ni handlar/shoppar under resan i Sydafrika har ni möjlighet att kräva tillbaka VAT på flygplatsen. Ni behöver kunna visa upp inköpen tillsammans med kvitton (så packa de inköpta varorna lättillgängligt). På flygplatsen får ni fylla i en del papper så se till att vara ute i god tid.
Strömavbrott
Under vissa perioder i Sydafrika genomför det statliga elbolaget Eskom täta planerade strömavbrott, sk ”load shedding”. Hur ofta och när de stänger av strömmen varierar. Som turist brukar man inte bli drabbad då de flesta restauranger etc. har egna diselgeneratorer. Däremot har de flesta Guesthouse inga generatorer och då brukar de meddela när strömmen stängs av.
Ficktjuvar
Oavsett var i världen man befinner sig så är man ett eftertraktat mål för ficktjuvar. Håll alltid uppsikt över ert bagage och använd sunt förnuft gällande förvaring av värdesaker och dyrbar utrustning som kamera, mobiltelefon etc. Använd Guesthouse/B&B/hotellets deponeringsfack för att lägga pass och pengar i. Lämna fina smycken hemma samt begränsa mängden kontanter som ni bär med er. Om ni tar ut pengar från en bankomat (ATM), låt aldrig någon hjälpa till och se till att bakomvarande håller ett stort avstånd, vilket är kutym i Sydafrika. Välj taxi/Uber tillbaka till boendet efter t ex restaurangbesök i Kapstaden. Med lite sunt förnuft kan ni räkna med en fantastisk vistelse i Sydafrika.
Sjukvård/apotek
I Sydafrika finns tillgång till mycket bra privat sjukvård. För mindre åkommor och egenvård finns välsorterade apotek runt om i stan.
Incheckning och utcheckning i Sydafrika
Incheckning på Guesthouse/Boutique hotel i Sydafrika är oftast kl 14.00-15.00 och utcheckning kl 10.00-11.00. Meddela alltid boendet om ni planerar sen incheckning. Skulle ni komma tidigare till boendet, går det bra att lämna bagage och återkomma till incheckningstid. Obs, de flesta boenden i Sydafrika begär pass och eventuellt ett kreditkort vid incheckning. Ibland dras en depositions på kreditkortet som man får tillbaka när man checkar ut.
Tidig morgonutflykt/tur
De Guesthouse/Boutique hotel som är bokade har andra tider/regler än stora hotellkedjor. Till exempel serverar boendet frukost vissa bestämda tider (och har svårt att ändra på dessa tider) och om ni har en tidig morgontur/aktivitet/flyg bokad, hör med boendet dagen innan om det går att ordna frukost tidigare alternativt ta med sig matsäck.
Robben Island
Obs, om ni har bokat en tur till Robben Island – medtag I.D. för ombordstigning på deras färja nere vid Waterfront. Tips, ta med en kopia på passet. Detta för dokumentation för passagerarlista ombord.
Obs, smidigaste och billigaste sättet att ta sig runt i Kapstaden är via Uber. Tips! Ladda ner Uber appen på mobilen för att kunna nyttja deras tjänst i Kapstaden.
Restauranger
Tips på restauranger och vingårdar, uppdateras kontinuerligt!
Sammanställd information om republiken Sydafrika
Information gällande Covid-19 i Sydafrika
Det går bra att åka till Sydafrika året runt, men vi rekommenderar perioden september till maj
I Sydafrika finns bra sjukvård. Vi rekommenderar att du uppdaterar ditt grundskydd
Som svensk medborgare får du 90 dagars turistvisum vid ankomsten till Sydafrika
Att ta i beaktande inför resa:
Den så kallade ”peak” säsongen i december / januari är mycket populär och kräver bokning av boende, safari, aktiviteter och restauranger lång tid i förväg.