Okuti Camp i Moremi Game Reserve, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Poolen på Okuti Camp, Moremi Game Reserve, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Båttur i Okavangodeltat, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Safari i södra Moremi Game Reserve, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Båttur i Okavangodeltat, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Safari i södra Moremi Game Reserve, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Okavangodeltat, världens största inlandsdelta, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
Flyg med Wilderness Safaris. På väg till Okavangodeltat, Botswana. Foto: Upplev Sydafrika
title 1

SAFARI BOTSWANA

Botswana är, med storartade Okavangodeltat och mångfaldiga Chobe, tveklöst ett av Afrikas bästa och mest självskrivna safariresmål. Låt dig överrumplas av kvantitet, och överväldigas av kvalitet

Botswana är, med storartade Okavangodeltat och mångfaldiga Chobe, tveklöst ett av Afrikas bästa och mest självskrivna safariresmål. Låt dig överrumplas av kvantitet, och överväldigas av kvalitet

Kombinera din Sydafrikaresa med några dagars vistelse till spektakulära Victoriafallen samt några dagars safari i världsklass, i Chobe nationalpark.

Alternativt spendera några dagar i ett av Afrikas bästa safariresmål, Okavangodeltat i Botswana. Upplev det magnifika Okavango deltat, världens största inlandsdelta. Besök utvalda nationalparker med dess variationsrika och fantastiska djurliv.

6 DAGAR KOMBINATIONSRESA VIC FALLS OCH SAFARI I BOTSWANA

 

VICTORIAFALLEN I ZAMBIA/ZIMBABWE & CHOBE NATIONALPARK I BOTSWANA, 6 DAGAR
VICTORIAFALLEN / CHOBE NATIONALPARK

Resan börjar med de spektakulära Victoriafallen 2 nätter och avslutas med en safari i världsklass på trevliga Ngoma safari lodge 3 nätter, i Chobe nationalpark.


Det är svårt att föreställa sig ett ställe med mera charm, oerhört trevlig och serviceminded personal (vi har under hela resan träffat en massa trevliga människor men personalen på Ngoma var i en klass för sig själva), den mest spektakulära utsikten, fantastisk mat och högkvalitativt boende. Därtill med oerhört proffsig guide (vi hade dock bara en av flera) och att i priset låg inte bara ”lokala” viner utan verkligt goda sydafrikanska viner och premium brands av sprit.
På de game drives vi deltog i (tre med jeep och en per båt), såg vi hundratals av elefanter, antiloper, bufflar och många giraffer, zebror, chobe chickens, flodhästar, krokodiler, en hyena – och tre lejon…som närmast var vi kanske 4 m ifrån. Wow. Ett härligt minne.

— Christer och Marianne Jansson

 

Kontakta Upplev Sydafrika för mer detaljerat rese- och kostnadsförslag.

Chobe nationalpark

Chobe nationalpark ligger i norra Botswana. Parken är till storleken tredje största i landet, till ytan ca 11 700 km², och den mest mångsidiga. Nationalparken är även landets första nationalpark. Chobe är känt för sina stora elefanthjordar, med ca 50 000 elefanter, vilket gör Botswana till det land med den största koncentrationen elefanter i Afrika. I Chobe finns även fyra av ”the Big 5”. Nationalparkens olika ekosystem och i högsta grad Chobefloden – som löper genom den nordöstra delen – hjälper till att skapa den varierande natur som finns i området.

 

Okavangodeltat

Okavangodeltat är världens största inlandsdelta, beläget i norra Botswana. Deltat mynnade en gång ut i den sedan flera tusen år uttorkade Makgadikgadisjön. Okavangofloden, Afrikas fjärde största flod, rinner numera ut i Kalahariöknen, och bevattnar där ett 15 000 km² stort område av träsk och sumpmarker. Okavango är ett unikt ekosystem som av Unesco rubriceras som världsarv. Området anses vara en av världens mest eftertraktade vildmarksdestinationer. Okavangodeltats orörda vildmark och goda ekosystem gör att grönska och ett rikt djurliv finns året om. I Okavangodeltat finns ”the Big 5”.

 

Moremi Game Reserve

Reservatet Moremi ligger i den nordöstra delen av Okavangodeltat och täcker 40 % av deltat. Moremi Game Reseve bildades 1963 och är ca 5000 km² (390 000 hektar), vilket inkluderar såväl tusentals stora öar som laguner och sumpmarker. Moremi Game Reserve, som anses ett av de vackraste, är det enda officiellt utropade viltreservatet i Okavangodeltat. Moremi är hem för ca 500 fågelarter och ett stort antal andra arter av djurliv inklusive buffel, giraff, lejon, leopard, gepard, hyena, afrikanskt vildhund etc.

 

Fakta: BOTSWANA

Huvudstad:
Gaborone, 231 592 inv.

Befolkning:
2,1 miljoner

Area:
600 370 km² (1,5 gånger större än Sverige).

Officiella språk:
Engelska, setswana
Period att besöka Botswana är året om, men beronde av vad man önskar. En bra tid på året är på vintern från maj till augusti, när vädret är milt med en medeltemperatur på 25 grader, och det finns möjlighet att se många vilda djur vid vattenhålen, vilket även gäller Okavangodeltat. Regnperioden i Botswana pågår mellan november och mars, under sommaren då det kan bli höga temperaturer så som 40 grader, samt risk för åska och regn under eftermiddagen. Det regnar mest i januari och februari, då regnet kan vara i längre perioder. Regnperioden är kanske den mest fotogeniska årstiden med ett frodigt, grönt landskap och dramatiskt färgspel på himlen.

Okavangodeltat kan man besöka året om. Oavsett årstid är djurlivet rikligt. Högsäsongen är i juni och augusti, när deltat översvämmas och september och oktober är bra för djurliv.
För att besöka Okavangodeltat rekommederas flyg till Maun. För Chobe nationalpark kan man flyga till dess närliggande flygplats t ex Kasane eller Vic falls flygplats.
Republiken Botswana ligger i södra Afrika. Landet gränsar i öst till Zimbabwe, i väst och norr till Namibia och i sydväst och syd till Sydafrika. Botswana har en kort gräns mot Zambia längst i norr. I sydvästra delen ligger Kalahariöknen.

Botswana blev självständigt 1966, från att tidigare utgöra en del av det brittiska protektoratet Bechuanaland. Före självständigheten tillhörde landet ett av världens fattigaste länder, men har senare haft en betydlig ekonomisk tillväxt. I Botswana finns det många naturreservat och landet har ett rikt djurliv. Namnet Botswana kommer av bantubefolkningen, batswana- eller tswanafolket.

Okavangodeltat i norra Botswana är världens största inlandsdelta. Deltat mynnar ut i Kalahariöknen, och bevattnar där ett 15 000 km² stort område. Omkring 11 kubikkilometer vatten når deltat varje år. Okavangodeltat anses vara en av Afrikas bästa safariresmål med sin speciella mångfald av djur och växter.